Skip links

Psihijatrija/psihologija – Samopouzdanje

Samopouzdanje je osećanje emocionalne sigurnosti koje proističe iz vere u sebe,  vere u to da ćemo istrajati u nečemu, završiti neki projekat, rešiti neki problem, ostvariti cilj kojem težimo, i izboriti se sa životnim teškoćama.

Iako nam je važna procena drugih ljudi, ukoliko smo samopouzdani naša slika o sebi neće biti tako lako uzdrmana ukoliko nas neko kritikuje Tokom razvoja dolazi do jačanja unutrašnje samopodrške i postajemo manje zavisni u odnosu na procene drugih.

S druge strane kada smo nesigurni naša slika o sebi biva lako poljuljana mišljenjem i komentarima drugih što se u ponašanju može ispoljiti kao poniznost, rezigniranost, povlačenje, ili suprotno agresivnost.

Znaci zdravog samopouzdanja su optimizam, izdrižljivost, ambicija, nezavisnost, tolerancija, sposobnost za rešavanje problema…

Znaci nezdravog samopouzdanje su sigurnost u sebe kao poza, hvalisanje, cinizam, agresivnost, želja da se kontrolisu drugi i da se ima moć nad drugima…

Manjak samopouzdanja možemo prepoznati kroz preteranu  ljubaznost, neiskazujivanje sopstvenog mišljenje, strah od sebe i drugih, preterana samokritičnost, odlaganje obaveza…

Samopoštovanje je pozitivno vrednovanje sebe i poštovanje sopstvenih osobina i kvaliteta. Neki ljudi su nesvesni da poseduju određene kvalitete, a neki su svesni,ali ih ne vrednuju dovoljno.

Izvori  samopoštovanja su   prihvatanje svog fizičkog izgleda, optimizam, vera u sopstvene sposobnosti, osećaj da smo svoji i da imamo  slobodu da izrazimo sebe.

Neki od neprijatelja samopouzdanja su izloženost stresu i subjektivna procena da se ne može izadji na kraj sa životnim dogadjajima, izloženost kritici i ismejavanju, nedostatak podrškei pohvale, neispunjavanje standarda sopstvenih ili tudjih, porodični emocionalni ili problemi na poslu, osecanje odbačenosti.

Kada nemamo dovoljno samopouzdanja, ne isprobavamo nove stvari, ne primećujemo pozitivne komentare i pohvale, izbegavamo rad da ne bismo pogrešili ili preterujemo u radu, u svakom slučaju osiromašujemo bogatstvo svog života.

Samopouzdanje se vežba i razvija. Postoje razne terapijske tehnike pomocu kojih se to postiže.

U Euromedikovim ustanovama radi tim psihologa edukovanih za psihoterapijski i savetodavni rad koji vam mogu pomoći da radite na svom samopouzdanju, preuzmete rizike i izadjete iz svoje zone sigurnosti.