Skip links

Otorinolaringologija – Ventilacione cevčice

Ventilacione cevčice su tanke cevčice, najčešće u obliku malog kalema sa središnjom šupljinom, koje se hirurškim putem postavljaju u bubnu opnu. Intervencija se obavlja u kratkotrajnoj opštoj anesteziji najčešće kod dece, a u ređim slučajevima i kod odraslih. 

Cilj ugradnje ventilacionih cevčica je da se obezbedi ventilacija i drenaža šupljina srednjeg uva. Kod dece naročito predškolskog uzrasta česta je pojava nakupljanja tečnosti iza bubne opne, što dovodi do pada sluha i posledičnog zastoja u razvoju govora. Uzrok nakupljanja tečnosti je najčešće disfunkcija Eustahijeve tube zbog čestih ponovljenih infekcija ili alergije, kao i začepljenje tube zbog uvećanog trećeg krajnika.

Roditelji često primete da dete slabije čuje, pojačava televizor, i ne odaziva se na pozive roditelja. ORL pregledom se nalazi sivkasta zamućena bubna opna što upućuje na sekretorni otitis medija (SOM). Definitivna dijagnoza se postavlja timpanometrijom koja je bezbolna i neinvazivna metoda i lako se izvodi. 

Lečenje je u početku konzervativno, koriste se lekovi koji smanjuju infekciju, eventualnu alergiju i sekret u srednjem uvu. Ako konzervativno lečenje posle 3-6 meseci i redovno timpanometrijsko praćenje na mesec dana ne daje rezultate i gust lepljiv sekret se zadržava u srednjem uvu, radi prevencije trajnog oštećenja sluha se predlaže ugradnja ventilacionih cevčica.  

Ako posumnjate da vaše dete slabije čuje i ima problema sa praćenjem nastave, obratite se timu ORL specijalista Euromedika koji će nakon detaljnog ORL pregleda, ispitivanja alergije i obavezne timpanometrije na najsavremenijim uređajima predložiti dalje lečenje.