Skip links

Otorinolaringologija – Zujanje u ušima

Tinitus (zujanje u ušima) je osećaj šumova u ušima koje pacijenti različito opisuju kao šuštanje, zujanje, pištanje i mogu se čuti samo od strane osobe koja ima tinitus. Ovaj osećaj može biti posledica oboljenja uva ili uzrokovan mnogobrojnim drugim oboljenjima. Šumovi se mogu osetiti u oba uva, u jednom uvu ili u glavi. 

Najčešći uzrok šumova u uvu je oštećenje slušnih ćelija bilo da je izazvano nekom akustičnom traumom (buka, prasak, slušanje glasne muzike) ili je posledica oštećenja sluha izazvanog izloženošću dugotrajnoj buci, kao posledica upotrebe lekova koji oštećuju slušne ćelije, kao i oslabljenog sluha u starosti. Takođe, hronična upala srednjeg uva, Menijerova bolest, akustični neurinom (benigni tumor slušnog živca), disfunkcija Eustahijeve tube i otoskleroza mogu biti praćeni osećajem šumova u uvu. 

Mnogobrojne hronične bolesti kao što su oboljenja vratne kičme, oštećenja krvnih sudova kod dijabetičara i kod nefroloških, neuroloških, endrokrinoloških, kardioloških oboljenja mogu dovesti do šumova u uvu. 

Da bi se otkrio uzrok zujanja u ušima neophodno je obratiti se specijalisti ORL koji će nakon pregleda sprovesti potrebna ispitivanja kao što su laboratorijske analize, timpanometrija, audiometrija, IMR glave, CT angiografija i po potrebi konsultovati kardiologa, fizijatra, neurologa, endokrinologa i psihijatra. Pošto tinitus nije bolest nego simptom neophodno je otkriti uzrok zujanja u ušima i lečiti osnovnu bolest, a primenjuju se sa različitim uspehom i lekovi koji poboljšavaju cirkulaciju krvi u mozgu i/ili unutrašnjem uvu.

Može se primeniti i bihevioralna terapija, terapija muzikom, kao i psihološka podrška. Ako imate osećaj šumova u ušima možete se obratiti stručnom i iskusnom timu Euromedika koji će sprovesti sva neophodna ispitivanja, koristeći najsavremeniju opremu visokog kvaliteta, i u najkraćem mogućem roku započeti sa lečenjem tegoba.