Skip links

Otorinolaringologija – Strana tela u spoljašnjem slušnom hodniku

IZGLED SPOLJAŠNJEG SLUŠNOG HODNIKA: Hrskavičavo koštani kanal duzine 25mm prekriven kožom. Pruža se od usne školjke do srednjeg uha od koga je odvojen bubnom opnom.

KAKO STRANA TELA DOSPEVAJU U SPOLJAŠNJI SLUŠNI HODNIK: dospevaju namerno ili slučajno. Po prirodi mogu biti živa (insekti,larve) i neživa (organska: zrno pasulja, neorganska: kamenčići, delovi igračaka itd).

GDE SE NAJČEŠĆE VIĐAJU: najčešće se viđaju kod dece koja u igri namerno stavljaju predmete sebi ili drugima u uvo. To su obično delovi igračaka, olovke, kamenčići, papirići. Kod odraslih se dešava pri pokušaju čišćenja uha da ostane parče vate ili čačkalice u uhu.

KLINIČKA SLIKA: ona zavisi od prirode stranog tela, oblika, veličine. Živa strana tela izazivaju bubnjanje u ušima koje može biti nesnosno. Ostala strana tela mogu dugo ostati neprimećena, kod njih se javlja šum u uhu, nagluvost, bol, kašalj i neprijatan miris iz uha.

DIJAGNOZA SE POSTAVLJA na osnovu anamneze i otoskopskim pregledom uha.

KAKO SE LEČI: najveći broj stranih tela se ukloni ispiranjem mlakom vodom ili fiziološkim rastvorom. Živa strana tela se prethodno ubiju ukapavanjem par kapi ulja pa posle toga ispiraju. U slučaju da ne možemo na ovaj način da uklonimo strano telo može se koristiti ekstrakcija hvataljkama i omčicom. Kod nemirne dece ili kod osoba kod kojih se strano telo zaglavilo ne može drugačije odstraniti primenjuje se operativna ekstrakcija.

ZAŠTO JE DOBRO URADITI VAĐENJE STRANOG TELA U EUROMEDIKU: pre svega zbog stručnog tima lekara sa velikim iskustvom, iskusnim anesteziolozima, opremom najvišeg kvaliteta i u bolničkim uslovima gde je jedino dopušteno da se rade ove intervencije u kratkotrajnoj opštoj anesteziji. U bolnici se takodje sprovode sve neophodne procedure i poštuju standardi rada.