Skip links

Otorinolaringologija – Operacija krajnika

Krajnici su imunološki limfoepitelni organ koji se nalazi u usnoj duplji tj. ždrelu. Drugi naziv je nepčani krajnik – nepčane tonzile. Zajedno sa trećim krajnikom tj. ždrelnim krajnikom sa jezičnom tonzilom, lingvalnom tonzilom  i lateralnim limfnim tkivom čine zaštitni limfni prsten ždrela (Waldeyerov prsten).

      Nepčane tonzile (Tonsillae palatine) imaju oblik i veličinu badema i smeštene su bočno u ždrelu izmedju nepčanih lukova. Prosečne dimenzije su dužina 20 mm širina 18 mm debljina 13 mm. Na svojoj površini imaju 10 do 30 malih otvora koji vode u razgranate i vijugave krajničke jamice (kripte).

     Treći krajnik (Tonsilla pharyngea) je ovano limfoepitelno tkivo smešteno na krovu i zadnjem zidu epifarinksa (nosni deo ždrela).

    Imuni sistem tonzila ima dve osnovne uloge: antiinfektivnu – brani organizam od raznih štetnih mikroorganizama koji ga napadaju i imunoločki nadzor. Krajnici skupljajući antigene stimulišu imuni sistem organizma u stvaranju antitela protiv različitih virusa i bakterija. Najčešće su to virusi u 80%, bakterije u 20% i to Streptococcus pyogenes 60% svih bakterijskih uzročnika.

  Česte ponavljane infekcije dovode do hronične upale krajnika i zamene tonzilarnog limfnog tkiva ožiljnim tkivom koje nema antimikrobna i imunološka svojstva, postaju izvor stalne infekcije i prete da izazovu upale udaljenih organa: reumatsku groznicu, zapaljenje srčanog mišića,bubrega… zbog antigene sličnosti streptokoka i ćelija navedenih organa.

     Lečenje ovakvih tonzila je hirurško: Hirurška tomsillectomia.

Tonzile treba operisati kad postanu ireverzibilno (nepovratno) zahvaćene zapaljenskim procesom neravne, kriptične, sa beložučkastim cistama ili belim čepićima, ako su izvor infekcije za susedne i udaljene organe, ako onemogoćavaju normalno disanje (Apnea) i gutanje, imaju govorne smetnje, izazivaju smetnje u razvoju kod dece.

    Operacija se radi u opštoj anesteziji.

    Zašto je dobro operaciju uraditi u Euromediku. Zbog iskusnih i stručnih ORL lekara koji će postaviti dijagnozu i indikacije, iskusnih i stručnih lekara koji učestvuju u preoperativnoj pripremi, iskusnog i stručnog tima anesteziologa i ORL hirurga. Operacija je u  novim savremeno opremljenim operacionim salama. Postoperativni smeštaj u prijatnom ambijentu uz negu stručnih i ljubaznih medicinskih sestara i pod nadzorom lekara.