Skip links

Otorinolaringologija – Uvećane adenoidne vegetacije

Adenoidne vegetacije (u narodu treći krajnik) je limfno tkivo koje je smešteno u nosnom spratu ždrela iza nosa. To je deo limfnog tkiva koje ima odbrambenu funkciju u borbi protiv bakterija, virusa, gljivica itd. Smatra se da posle sedme godine lagano počinje da involuira.

Infekcije gornjih disajnih puteva dovode do akutnog uvećanja adenoida i prolaznih simptoma otežanog nazalnog disanja, dok je hipertrofija hroničnog karaktera i najčešće dovodi do nastanka sindroma disanja “na usta”. Kao posledica hronične nazalne obstrukcije dolazi do izmenjenog izgleda deteta tkz. facies adenoidea i često poremećaja u rastu i razvoju.

Uvećana adenoidna vegetacija dovodi do značajnog suženja lumena nosnog sprata ždrela i pritiska na ušće Eustahijevih tuba u ždrelu čime se stvaraju uslovi za zapaljenske procese u nosu, uhu, slabljenje sluha, infekcija donjih respiratornih puteva.

Kod dece se najčešće prepoznaju po otežanom disanju na nos, drže otvorena usta. Često imaju sluzavu sekreciju iz nosa, prisutan je nazalni govor i žale se na slabiji sluh. Takođe postoji suvoća sluznice ždrela, nenapredovanje i loša koncentracija deteta. To su najčešći razlozi zbog kojih se roditelji obraćaju lekaru.

Dijagnoza se postavlja pre svega na osnovu podataka koje daju roditelji (sluzava sekrecija iz nosa, otežano disanje na nos, slabiji sluh). Uzeta anamneza i obavljen klinički ORL pregled su najčešće dovoljni za postavljanje dijagnoze.

Lečenje uvećanih adenoidnih vegetacija moze da bude medikamentozno i hirurško odnosno adenoidektomija.

Zašto je važno uraditi pregled i lečenje u Euromediku?

U ovoj ustanovi radi stručni tim lekara koji radi po svim standardima rada. Intervencija se radi u vrhunski opremljenoj ustanovi sa idealnim bolničkim uslovima. Ispitivanje sluha i dijagnostička procedura se radi na najsavremenim apartima. U bolnici su dijagnostika i lečenje na zavidnom nivou.