Skip links

Otorinolaringologija – Infekcije u ORL regiji izazvane herpes virusima

Infekcije izazvane Herpes virusima predstavljaju relativno čest nalaz u otorinolaringloškoj praksi. Pre svega se to odnosi na Herpes simplex virus, ali neretko nalazimo i infekcije izazavane Herpes Zoster virusom.

Može se javiti  samostalno ili kao pratilac neke druge respiratorne infekcije, praćene povišenom temperaturom i groznicom.

Najčešća otorinolaringološka lokalizacija  Herpes simplex virusa je spolja na usni, a može se pojaviti  na unutrašnjoj strani usne, jeziku, podu usne duplje, unutrašnjoj strani obraza, gingivama, nepcu, nepčanim lucima, krajniku i zadnjem zidu  ždrela. Promene koje su u početnoj fazi u vidu malih  okruglih  crvenih lezija, ubrzo prelaze u vezukalnu formu, a zatim u bolnu, jasno ograničenu ulceraciju. Mogu biti pojedinačne ili slivene kada postaju jako bolne. Prati ih reaktivno uvećanje regionalnih limfnih čvorova.  Promene obično traju 7 do 10 dana i spontano se povlače. Praćene su pojačanim stvaranjem pljuvačke, neprijatnim zadahom iz usta, bolom koji se pojačava pri svakom uzimanju hrane pa čak i vode,  padom apetita, nekada stomačnim  tegobama i glavoboljom. Znaju pokazivati tendenciju ka čestom ponavljanju, naročito kod osoba sa oslabljenim imunitetom, koji boluju od neke druge hronične boleti, udruženo sa hormonskim statusom ili faktorima ishrane, a može ukazivati na nedostatak vitamina grupe B, folne kiseline i gvožđa.

Manifestacija  ovog virusa na nosu pretežno je  spolja na vrhu nosa,  ili na ulazu u nos. Moze biti izazvana jednim ili drugim tipom virusa,   praćena je bolom i često povišenom temperaturom i groznicom, uz bakterijsku superinfekciju.

Na uhu, u sezoni virusnih respiratornih infekcija herpetične promene nalazimo i na koži  spoljašnjeg slušnog hodnika, pa i na samoj bubnoj opni.

Herpes Zoster infekcija javlja se kod pacijenata koji su nekada u ranijem periodu života, preležali Varičelu. Otogeni oblik zahvata ušnu školjku, spoljašnji slušni hodnik kao i okolnu regiju kože glave (Herpes zoster oticus). S obzirom na to, da se radi o veoma agresivnom virusu, sa afinitetom za napadanje nervnog tkiva, pacijenti se žele na jake neuralgijske bolove. Otalgija (bol u uhu), gubitak sluha i paraliza facijalnog nerva mogu da prethode ili da prate kožne promene. Bolovi potiču od nervusa trigeminusa  u čijem se ganglionu u latentnoj formi zapravo i održava  Herpes virus infekcija tokom čitavog života, a koja se u uslovima pada  imuniteta ispoljava u nekom  od navedenih oblika.   Facijalni  i slušni živac  koji se nalaze  u  bubnoj duplji i unutrašnem uhu, veoma su izloženi riziku od oboljevanja. 

Komplikacije Herpes zoster infekcije u vidu paralize nervusa facijalisa (Hunt-ov sndrom), odnosno  iskrivljenosti polovine lica uz pad sluha i šumove u ušima zbog toksičnog delovanja virusa na oba dela osmog živca (Ramsay –Hunt-ov sindrom), sreću se kao  posledica ovog zapaljenja.

Bolest se klinički se  karakteriše  jednostranim oštećenjem sluha, zujanjem u ušima (tinitusom), mukom, nagonom na povraćanje, vrtoglavicom, paraliom facijalisa i znacima zahvatanja drugih kranijalnih nerava (od V do XII). 

Zato je jako važno, na vreme se javiti lekaru kako bi se bolest blagovremeno lokalizovala. 

U Euromediku Vas očekuje tim ORL stručnjaka sa dugogodišnjim iskustvom, koji će prepoznati problem i uputiti Vas na odgovarajuće lečenje. 

Osobe sa oslabljenim imunitetom, kao i osobe koja imaju neko hronično oboljenje, kao što su dijabetes ili srčane bolesti trebalo bi da se jave na ORL pregled pri prvim simptomima bolesti, kako bi se što pre započelo lečenje.

Pravilno je da svaku virusnu upalu treba  ispoštovati uz relativno  mirovanje i odgovarajuću  simptomatsku terapiju. Antivirusna terapija takođe, ovde daje zadovoljavjuće rezultate. Ukoliko se javi  bakterijska superinfekcija, uključujemo i antibiotike, o čemu će naravno odlučiti Vaš izabrani ORL specijalista u Euromediku, eventualno učiniti tuširanje nekim od preporučenih preparata. 

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkih simptoma i laboratorijskih nalaza, a potvrđujemo je serološkim testovima, nalazom anti tela na HSV1 i HSV2,  HZV u našoj Euromedik ustanovi. Dopunska ispitivanja i konsultativni pregledi specijaliste neurologa, dermatologa, oftalmologa, fizijatra, interniste/kardiologa, takođe dolaze u obzir u cilju potpunije dijagnostike i pravovremene terapije. 

Sve navedene procedure i  preglede uz kompletan terapijski tretman,  možete obaviti na jednom mestu u  Vama najbližoj Euromedik ustanovi.