Skip links

Otorinolaringologija – Polipoza nosa i sinusa

Šta su polipi u nosu?

Polipi u nosu su izrasline (pseudotumori – lažni tumori) koji predstavljaju duplikature sluznice unutar kojih se stvara izliv tečnosti, a vremenom je infiltrira vezivno tkivo i krvni sudovi.

Najćešće se javljaju obostrano (kada su jednostran, i to može pobuditi sumnju na drugu prirodu promena), gotovo nikada  spontano ne krvare, ne menjaju svoju prirodu (alteracija), imaju skolonost ka ponavljanju .

TEGOBE

Zavisno od veličine i raširenosti javlaju se otežano disanje na nos, glavobolja, promene u osećaju mirisa, govor sa nazalnim prizvukom (rinolalija).Česte su i tegobe sa funkcijom  Eustahijeve tube i  srednjeg uva kao i sekrecija iz nosa i kijanje.  Sekrcija može biti i gnojava (obojena i gusta) jer su recidivantni sinusitisi udružena pojava.

Uzroci nastanka polipa nisu pecizno definisani, a kao mogući faktori se javljaju ponavljane infekcije, alergija i lična predispozicija.

DIJAGNOZA

Detaljna anamneza, lokalni ORL pregled, rinoendoskopija, skener (MS CT) paranazalnih sinusa, alergotest, laboratorijski nalazi, alergotest i brisevi

LEČENJE

Konzervativno – Nazalni koritokosteroidi, sistemski KS, antihistaminici, antibiotici, nega sluznice nosa fiziološkim rastvorom, inhalacije.

Hirurško – FESS (funkcionalna endoskopska hirurgija nosa i snusa) koja uz postoperativnu upotrebu nalaznih kortikosteroida  daje neuoporedivo ređe recidive (u odnosu na klasičnu hirurgiju).

U Euromediku dobijate na jednom mestu kompletnu dijagnostiku i terapiju po najvišim stručnim i tehnološkim standardima.