Skip links

Psihijatrija/psihologija – Psihogena glavobolja

Veliki procenat glavobolja su psihogene, psihološki faktori učestvuju u nastanku glavobolje.

Psihološki faktori mogu delovati direktno, menjajući specifične fiziološke funkcije (vaskularne promene, produžena kontrakcija mišića, uticaj na rad endokrinih žlezda), pretvaranjem emocionalnog konflikta u fizičku disfunkciju, kao rezultat depresije, anksioznosti.

Tenzione glavobolje su tipične, javljaju se u potiljačnom delu glave, vrata, obostrane su i najčešće se javljaju na kraju dana, kao posledica psihičkog zamora, teškog radnog dana.

Posledica su emocionalnog stresa, nerazrešenog konflikta. Glavobolja se razvija onda kada osoba dođe do granice na kojoj ne teško toleriše potiskivani konflikt, javlja se osećanje krivice, koja može biti odgovorna za bol.

Glavobolja često ima kao predistoriju naporan posao ili stres, naporne intelektualne preokupacije, važne su takođe i osobine ličnosti.

Tenzione glavobolje su najčešće glavobolje, obično počinju u drugoj polovini treće decenije, učestalost opada sa starenjem.

Za dijagnozu su važni određeni kriterijumi (najmanje 10 epizoda, traju od 30 minuta do 7 dana, obostrana lokalizacija, bol je tipa stezanja, pritiska, nepulsirajući, blag do umeren, ne pogoršavaju je fizičke aktivnosti).

Faktori koji doprinose razvoju tenzione glavobolje su psihosocijalni stresovi, svakodnevne frustracije, oromandibularne disfunkcije, nefiziološki položaj u toku rada, anksioznost, depresija tako da se u tretmanu ovog oblika glavobolje preporučuje delovanje na ove faktore.

Lečenje epizodične tenzione glavobolje podrzumeva upotrebu analgetika, dok se za lečenje hroničnog oblika preporučuje upotreba specifičnih lekova (antidepresivi). Tretman je kompleksan, podrazumeva detaljno somatsko ispitivanje, primenu psihoterapijskih procedura (savetuje se bihejvioralna i drugi oblici psihoterapije), fizikalna terapija.

Zakažite Vaš pregled kod psihijatra/psihologa u Euromediku.