Skip links

Otorinolaringologija – Hronični faringitis

OSETLJIVO GRLO (SORE THROAT)

    Simptomi: grebanje u grlu, lak bol pri gutanju, suvoća ždrela, osećaj grebanja, žarenja, nadražajni kašalj, lepljiv sekret, osećaj stranog tela, otežano disanje na nos, najčesće su znak hronične upale ždrela i ili  krajnika (Tonsillopharyngitis chr). 

Mogu biti i simptomi zapaljenja nosa i paranazalnih šupljina, oboljenja gastrointestinalnog trakta, jednjaka,  želuca, oboljenja stitne žlezde, alergijska, zbog pušenja, upotrebe alkohola i dr. Ovi simpotomi se često ponavljaju naročito pri hladnom vremenu i čest su uzrok posete lekaru. Obično su banalne prirode i leče se raznim septoletama.

Međutim ove simptome ne treba ignorisati jer mogu biti prvi znak ozbiljnih oboljenja kao što je maligni tumor krajnika ili drugih struktura ždrela naročito ako se često lečite antibioticima ali bez uspeha. Rane lezije ozbiljnih obolenja su po pravilu asimptomatseke ili blage. Ukoliko se javi jednostrani bol u grlu ili vratu ili se širi ka uvu treba ga ozbiljno shvatiti i javiti se na ORL pregled naročito ako se javi sukrvičava pljuvačka, neprijatan zadah iz usta (Foetor ex ore), uvećana žlezda na vratu, promuklost. Hot potato govor (kao da imate vruć krompir ili nesto u ustima) je znak širenja bolesti na jezik. Zbog svega navedenog ovakve simptome ne treba ignorisati, potreban je pregled otorinolaringologa koji će nakon iscrpne anamneze i pregleda postaviti dijagnozu, predložiti dodatne dijagnostičke metode kao sto je ultrazvuk vrata, skener i magnetna rezonanca svih spratova ždrela i vrata, endoskopske metode pregleda sva tri sprata ždrela, eventualno biopsija i PH analza. Preporučiti  konsultativne preglede lekara specijalista:  gastroenterologa, endokrinologa, alergologa i drugih, potom  sprovesti odgovarajuće lečenje.

Zasto treba obaviti pregled u Euromediku? 

Zbog iskusnih i stručnih ORL lekara koji će postaviti dijagnozu i indikacije za dalje dijagnostičke procedure, konsultativne preglede drugih specijalnosti, dopunsku dijagnostiku na najsavremenijim aparatima i u najkraćem vremenu.