Skip links

Otorinolaringologija – Akutno zapaljenje krajnika (tonsilitis)

Šta su  krajnici?

Krajnici su limfni čvorovi koji se nalaze sa obe strane grla odmah iznad jezika. Njihova funkcija je da učestvuju u odbrambenom mehanizmu organizma kao filter koji zadržava viruse, bakterije i druge mikroorganizme čime sprečavaju nastajanje infekcije.

Šta je zapaljenje krajnika?

Zapaljenje krajnika je upalni proces koji zahvata limfno tkivo u grlu (krajnike). Latinski naziv ovog obolenja je tonsilitis. Može biti akutni i hronični u zavisnosti od učestalosti obolevanje. Akutne upale krajnika traju 7-10 dana.

Koji su najčešći uzročnici akutnog zapaljenja krajnika?

Najčešći uzročnici zapaljenja krajnika su virusi i bakterije. Od virusa dominantni su virus influence, virus parainfluence, coxaki virus. Od bakterija najčešće su beta hemolitički streptokok grupe A, streptokoka pneumonie, hemofilus influence, moraxela kataralis. Kod dece su češće virusne infekcije krajnika dok su kod odraslihčeće bakterijske infekcije krajnika.

Kako prepoznati zapaljenje krajnika?

Za sva zapaljenja klinička slika je zajednička sa tim da postoje različiti nivoi lokalnih poteškoća kao i promena opšteg stanja organizma. Deca obično burnije reaguju kao i odrasli sa slabijim imunim odgovorom. Bolest se razvija u toku nekoliko časova do nekoliko dana.

Od lokalnih simtoma javljaju se bol sa obe strane grla koji se pojačava prilikom gutanja i često se širi ka ušima. Obično se na vratu nakon nekoliko dana vide uvećane žlezde vrata. Pri dodiru su bolne kao i predeo vrata oko krajnika. Obično je prisutan i neprijatan zadah iz usta,pojačano lučenje pljuvačke ili ređe osećaj suvoće u grlu,a u nekim slučajevima i grč vilice.

Od opštih simptoma prisutna je povišena temperatura,bolovi u mišićima, drhtavica, opšta slabost i malaksalost.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, detaljnog kliničkog pregleda, nalaza brisa grla i labaratorijskim pretragama.

Koja je terapija akutnog zapaljenja krajnika?

Terapija akutnog zapaljenja krajnika uključuje primenu analgoantipiretika (lekovi za bol i temperaturu), antibiotika po antibiogramu u trajanju od 7-10 dana, kratkotrajna primena kortikosteroida tokom 1-2 dana.

Komplikacije nelečenog ili nedovoljno lečenog akutnog zapaljenja krajnika mogu biti: peritonzilarni, parafaringealni i retrofaringealni apces (ograničena gnojna kolekcija u tkivu oko krajnika), akutna reumatska groznica, akutni glomerulonefritis, septikemija.

Na kraju treba reći da se ovakva stanja ne leče u kućnim uslovima i da je najbolje da se javite lekaru na pregled, a tim Euromedika će stručno i efikasno sa  najsavremenijim aparatima rešiti vaš zdravstveni problem.

-AKUTNO OŠTEĆENJE SLUHA

-VRTOGLAVICE

Uvo se sastoji od spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg uva.

Spoljašnje uvo lokalizuje, skuplja i sprovodi zvuke iz spoljašnje sredine. Sastoji se od ušne školjke i spoljašnjeg slušnog kanala.

Srednje uvo je vazduhom ispunjen prostor iza bubne opne u kome se nalaze tri male slušne koščice koje su poznate kao čekić, nakovanj i uzengija. One su povezane I čine lanac koščica. U srednjem uvu se dolazeći zvuk pretvara u vibracije.

Unutrašnje uvo se nalazi u najtvrđoj kosti lobanje. U njemu je smešteno čulo za sluh i čulo za ravnotežu i čine ga nežni kanalići koji su ispunjeni tečnošću. Ovi kanalići formiraju kohleu (puž) zaduženu za sluh i formiraju sistem za održavanje ravnoteže.