Skip links

Magnetna rezonancija – Priprema pacijenta za MR pregled

Kako izgleda priprema za pregled magnetnom rezonancijom?

Ukoliko Vam pri zakazivanju ne kažu, ili ne daju neke posebne instrukcije, pre nego što dođete na MR pregled, uzmite svoju terapiju (ukoliko je imate), jedite normalno (osim za pregled stomaka i karlice za koje ćete dobiti uputstva). 

Obavezno ponesite svoju medicinsku dokumentaciju i prethodne snimke (ukoliko ih imate), koji su neophodni za poređenje i praćenje toka bolesti. 

Od Vas će radiološki tehničar tražiti da popunite upitnik o vašoj sigurnosti za obavljanje pregleda, a potom da uklonite stvari, kao što su: naočari, nakit, sat, ukosnice, proteze, slušni aparat, perika, grudnjak, a ako ostanete u svojoj odeći, izvadite iz džepova mobilni telefon, metalni novac, kartice.

Ako imate šminku ili tetovaže, pitajte tehničara ili lekara, mogu li uticati na Vaš MR pregled. Neke tamnije boje sadrže metal, što može kompromitovati dobijenu MR sliku i ograničiti njenu interpretaciju. 

Radiološki tehničar obavlja pregled i ne daje Vam informacije koje se odnose na interpretaciju nalaza, što je zadatak radiologa.