Skip links

Magnetna rezonancija – MR pregled mekih tkiva vrata

Usled mogućnosti odlične vizualizacije mekih tkiva i kostiju i dobijanja slika visoke rezolucije, a i zbog same složene anatomije regije vrata, MRI predstavlja veoma značajnu dijagnostičku proceduru za otkrivanje i praćenje patoloških promena ove regije.

MR pregled mekih tkiva vrata nam omogućuje prikaz patoloških promena u nivou: ždrela, grkljana, dušnika, štitaste i paraštitaste žlezde, susednih struktura, koje su prethodno uočene drugim metodama pregleda, ali zahtevaju detaljniju i precizniju analizu. 

Ovim pregledom se takođe mogu analizirati i promene u regiji usne duplje, parotidnim žlezdama…

Najčešće indikacije za MR pregled mekih tkiva vrata su:

  • tumori (dobroćudni i zloćudni) od baze lobanje do grudnog koša, gde je  MR od  posebnog značaja za gradiranje („Staging”) u cilju planiranja i izbora terapije, kao i  praćenju njenih efekata. Takođe je značajan u  razlikovanju dela tumora od posledica terapije ili pojave novog tumora
  • zapaljenski procesi, formirane gnojne kolekcije (apscesi)
  • urođene anomalije
  • limfadenopatija – uvećani, patološki izmenjeni limfni čvorovi
  • povrede mekih tkiva, koštanih struktura…

Pored opšte pripreme za ulazak u magnetno polje, ne postoji posebna priprema za ovaj pregled, koji se radi bez, ili najčešće sa intravenskim kontrastnim sredstvom i traje 30-45minuta. 

Pacijent leži na leđima, glavom ulazi u aparat, oko vrata se prethodno postavlja zavojnica koja pomaže dobijanje MR slike.

Da li postoje kontraindikacije za ovaj pregled?

Kao i za sve ostale MR preglede, tako i za MR pregled mekih tkiva vrata važe apsolutne i relativne kontraindikacije.

Kada mogu očekivati izveštaj MR pregleda?

Zašto je dobro ovaj MR pregled uraditi u Euromediku?