Skip links

Urologija – Infertilitet

Nemogućnost ostvarivanje trudnoće u periodu od godinu dana, kod seksualno aktivnih parova koji ne koriste niti jedan vid kontracepcije (zaštite), smatra se razlogom za zabrinutost i zahteva jasan signal da parovi sa takvim problemom trebaju da se  jave na pregled kod lekara.

Ranije se smatralo da je žena uzrok ovakvog stanja, ali se danas pouzdano zna da je 1/3 problema prisutna kod muškog partnera, 1/3 kod ženskog partnera, dok za preostalu jednu trećinu su „odgovorna“ oba partnera.

U proseku 15% ovih parova traže medicinsku pomoć.

Kod muškog partnera najčešći uzroci su:

1. Kongenitalne (urođene), ili stečene anomalije (abnormalnosti), urogenitalnog trakta.

2. Razne vrste maligniteta.

3. Infekcije Urogenitalnog trakta.

4. Proširene vena skrotuma (Varikocela).

5. Poremećaji u lučenju endokrinih žlezda.

6. Genetske abnormalnosti.

7. Imunološki faktori.

Najvažniji faktori koji utiču na prognozu bračnog steriliteta su:

  • Rezultati analize semena (spermograma)
  • Trajanje infertiliteta
  • Godine i fertilni status ženskog partnera

Ukoliko rezultati spermograma pokažu smanjenje broja, pokretljivosti i morfologije (izgleda i građe) spermatozoida, neophodno je da se pacijent javi Urologu (Andrologu), da bi se obavila neophodna dodatna androloška ispitivanja.

Preporuka je da se pre zakazivanja pregleda kod Androloga, urade dva spermograma u periodu manjem od tri meseca i po mogućnosti u istoj laboratoriji.

U našoj ustanovi se efikasno leče ovakva ozbiljna stanja i bolesti, koja su nažalost u sve većem procentu prisutna kod mladih bračnih parova.