Skip links

Urologija – Torzija testisa – Klinička slika, dijagnoza i lečenje

Torzija (uvrtanje) testisa je stanje kada se testis rotira oko svoje uzdužne osovine koju predstavlja njegova spermatična vrpca koja dovodi nervne i krvne sudove do testisa. 

Kliničkom slikom dominira jak bol, crvenilo i otok skrotuma, te jaki opšti simptomi kao što su: mučnina, povraćanje, loše opšte stanje, proliv, dizurija, kolaps, glavobolja itd.

Klinička slika je veoma karakteristična i dosta jasno govori o čemu se radi. Dete najčešće unosi roditelj na svojim rukama jer zbog jakih bolova dete ne može da hoda, bledo je i orošeno hladnim znojem, sa izmučenim uplakanim licem i vidljivo prisutnim bolovima. Odmah počinje intenzivno da plače i da se brani i urologu je jasno da se radi o ozbiljnom stanju koje upućuje na torziju testisa.

Dečaci starijeg uzrasta ulaze u prinudnom položaju zbog jakih bolova i sa jasnom tipičnom kliničkom slikom akutnog skrotuma sa sumnjom na torziju testisa.

Anamneza se uzima brzo ali detaljno – podaci govore da sve kratko traje i brzo se razvija – naglo nastali bol, otok i crvenilo u jednoj polovini skrotuma nastalih najčešće neposredno posle intenzivnije fizičke aktivnosti. Tipična klinička slika koja se brzo razvija.

Kliničkim pregledom koji je veoma otežan jer se dete intenzivno brani,  konstatuje se bolni otok jedne polovine skrotuma sa crvenilom kože koja je otečena i imbibirana a na palpaciju intraskrotalni organi su u bloku i bez jasne diferencijacije dok je gornji deo skrotuma ka preponi otečen, zadebljan i izrazito bolno osetljiv (uvrnuta spermatična vrpca). Pregled je dovoljan za jasnu sumnju na torziju testisa ali se ultrazvučnim pregledom upotpunjuje dijagnoza  i indikuje hitna operativna eksploracija koja treba da se uradi u roku od 6 h od momenta uvrnuća.

Posle kratke preoperativne pripreme pristupa se hitnoj operaciji u cilju spašavanja testisa od ishemijskih promena nastalih zbog uvrnuća semene vrpce koja sadrži vaskularne i nervne elemente što dovodi do prekida vaskularizacije testisa. To dovodi do ishemijske  nekroze odnosno gangrene testisa ukoliko se ne interveniše u prvih 6 h posle nastanka torzije.

Ako se operacija uradi u tom roku, promene na testisu nisu definitivne i nepovratne. Detorkvacijom testisa postiže se njegova revaskularizacija, uspostavlja se cirkulacija, vraća mu se boja i normalan izgled i operacija se završava fiksacijom testisa.

Ako se pacijent ne javi u tom roku i operacija ne uradi pravovremeno, zbog prekida cirkulacije koja traje duže od 6 h, na testisu nastaju nepovratne promene u smislu ishemije i nekroze te se operacija završava vađenjem testisa.

Spontana sanacija poremećaja nije moguća. Ponekad, kada uvrnuće nije veliko, urolog moze da uspe u pokušaju da manuelno odvrne testis čime bolovi  prestaju a ubrzo i otok. Operativna fiksacija tog testisa je potrebna ali u tom slučaju nije toliko hitna. 

Najvažnije je da se svaki bol u skrotumu kod dečaka ispod 18.god shvati najozbiljnije i da se kod urologa na pregled dete dovede hitno i odmah. Čekanjem iz bilo kog razloga ne sme da se izgubi dragoceno vreme. 

Urolozi u svim ambulantama Euromedika su svakodnevno na raspolaganju svim pacijentima, a posebno se odmah primaju sva hitna stanja u koje spada i torzija testisa, koja se u najkraćem roku dijagnostukuju i odmah se hirurški zbrinjavaju u savremenog hirurškoj bolnici Euromedik 2.