Skip links

Psihijatrija/psihologija – Poremećaji raspoloženja i kardiovaskularne bolesti

Kod pacijenata koji se oporavljaju od akutnog infarkta miokarda ili se leče od nestabilne angine pectoris učestalost depresivnog poremećaja je vrlo visoka – 40%. Anksioznost je primećena kod 70 − 90% pacijenata nakon infarkta miokarda. Vrlo često se javljaju istovremeno i anksiozni i depresivni simptomi.

Upkos učestalosti depresivnih i anksioznih poremećaja kod kardioloških pacijenata, ovi poremećaji često su neprepoznati ili sami pacijenti odbijaju da potraže stručnu pomoć. Dešava se da i lekari somatskih specijalnosti, iako prepoznaju poremećaj raspoloženja, ne upute pacijenta psihijatru smatrajući ga samo prolaznom fazom u rehabilitaciji. Često pacijenti sami kupuju i doziraju sedative.

Rizici samomedikacije su dvostruki:

  1. Nelečena depresija se komplikuje, sedativ prestaje da deluje, a pacijent razvija još jedan poremećaj – fizičku i psihičku zavisnost od leka.
  2. Kardiološke komplikacije – usporen oporavak od kardiološke bolesti i značajno veći mortalitet.

Statistika:

Kardiološki pacijentii sa nelečenom depresijom imaju 2,5 puta veću šansu da razviju ozbiljne kardiološke komplikacije u odnosu na pacijente koji leče prateću depresiju.

Tokom prvih šest meseci nakon prvog infarkta umire oko 17% kardioloških pacijenata koji su imali a nisu lečili depresiju, a samo 3% je umrlih među pacijentima koji su lečili i KVS bolest i depresiju. Učestalost smrtnog ishoda je skoro šest puta manja ako se depresija leči.

Pacijenti koji imaju simptome i anksioznosti i depresije imaju lošiji i usporeniji oporavak nego pacijenti koji imaju samo anksioznost ili samo depresivne simptome.

Racionalni zaključak je da je depresija povezana s kardiovaskularnim bolestima i da će lečenje depresivnog poremećaja uticati na povoljan tok i ishod kardiološkog lečenja.

Euromedik tim omogućava da efikasno na jednom mestu obavite dijagnostiku i da se u uslovima dobrog timskog rada kardiologa, psihijatra i psihologa edukujete i lečite.

Tu smo za Vas da svojim znanjem i iskustvom zajedno sa Vama savladamo sve izazove tretmana.