Skip links

Otorinolaringologija – Cerumen obturans

ŠTA JE CERUMEN ?

Spoljnji slušni kanal ima dužinu od 2,5 do 3 cm a prečnika je oko 0,7 cm. Prekriven je kožom,ispunjen vazduhom a u koži postoji oko 2000 znojnih i ceruminoznih žlezda koje luče ušnu mast (cerumen) žute boje i u polučvrstom stanju. Dužim prisustvom u kanalu dobija tamniju boju i postaje čvršći.

KOJA JE NJEGOVA ULOGA ?

Prevashodno zaštitna jer zadržava prašinu i druge čestice odnosno strana tela. Štiti od zadržavanja vode a značajna je antibakterijska i antigljivična uloga.

KAKO NASTAJE MASNI ČEP ?

Sklonost stvaranja masnog čepa je individualna.Prirodno se sama izlučuje (žvakanjem,govorom). Na njegovo stvaranje najčešće utiču:pojačan rad ceruminoznih žlezda,smanjena eliminacija,anatomske malformacije kanala, zapaljenski procesi ’’čišćenje ušiju štapićima’’ i druge manipulacije unutar ušnog kanala.

KOJE SU TEGOBE?

Osećaj punoće ili pritiska u ušnom kanalu, nagluvost, autofonija, zujanje, a ponekad i glavobolja.

DIJAGNOZA? 

Postavlja se otoskopskim pregledom ili otomikroskopijom.

LEČENJE?

Podrazumeva odstrnjivanje prisutnog masnog čepa, a to uvek treba uraditi u zdravstvenoj ustanovi i pod kontrolom lekara. Euromedik je ustanova čiji je tim lekara stručan i profesionalan a uslovi za rad i opremljenost omogućavaju kvalitetan rad. Pravovremena dijagnostika i adekvatno lečenje smanjuju mogućnost komplikacija i štite zdravlje pacijenata.