Skip links

Psihijatrija/psihologija – Gubitak bliske osobe

Tokom života ljudi se susreću sa raznim izazovima, krizama i stresorima, a smrt bliske osobe je jedan od najtežih. Ovaj životni događaj zauzima prvo mesto na listi stresora i donosi najveću životnu promenu. Smatra se jednim od najtežih, jer predstavlja situaciju koja je nepromenljiva, na koju ni na koji način ne možemo da utičemo i za koju nikada ne možemo biti dovoljno pripremljeni. Važno je razumeti da je reakcija na gubitak individualan proces, neke osobe će se brže adaptirati na ovu životnu promenu, dok će nekom biti potrebno više vremena. Doživljeni gubitak pokreće prirodan proces žalovanja koji obuhvata faze koje su karakteristične za njega.

Faze u procesu tugovanja:

Proces tugovanja se ne odvija na isti način kod svih. Svako se nosi sa tugom i gubitkom na idiosinkratičan, individualan način. On nema svoj jedinstveni početak i kraj, može trajati duže ili kraće, ali mu se definitivno moramo posvetiti na adekvatan način i ne truditi se da ga požurimo, ubrzamo. U okviru procesa žalovanja se uočavaju faze kroz koje uglavnom svaka osoba prolazi, ali su one fleksibilne i ne moraju se javljati po utvrđenom redosledu. 

  1. Poricanje – mehanizam poricanja kao reakcija služi u svrhu odbrane, privremene zaštite od preplavljujućih emocija. Osoba ne može da poveruje da voljene osobe više nema, očekuje njen povratak i negira gubitak. Za ove trenutke je karakteristična emocionalna umrtvljenost, obamrlost, osoba može izgledati neprirodno staloženo, “kao da se ništa nije desilo”.
  2. Bes – kada mehanizam negacije počne da slabi, dolazi do aktiviranja realnosti i svesti o gubitku, što vodi ka burnom emocionalnom reagovanju (bes, protest, ljutnja). 
  3. Depresija – u ovoj fazi dominiraju osećanja duboke tuge, u kojoj se osoba suočava da umrle osobe više nema.
  4. Prihvatanje – faza oporavka i reorganizacije života nakon gubitka, uz postepeno prihvatanje i prilagođavanje životu bez izgubljene osobe.

Uloga psihoterapije u prevazilaženju gubitka bliske osobe:

Psihoterapijski proces pruža izvor podrške dok je žalovanje u toku. Ona podstiče u sigurnom setingu, otvoren razgovor o osećanjima koja se javljaju tokom svih faza, kako bi se sprečio emotivni zastoj, i omogućilo uspešnije prevazilaženje gubitka. Adekvatno obrađen psihološki sadržaj, značajno umanjuje rizik od negativnog uticaja na sveopšte funkcionisanje u budućnosti. U Euromedik ustanovama, možete naći stručan tim psihologa i psihijatara, koji uz dugogodišnje iskustvo i profesionalnost može da Vam pruži potrebnu psihološku i psihijatrijsku stručnu pomoć.