Skip links

Otorinolaringologija – Akutno zapaljenje nosnog dela ždrela (nasopharingitis)

Šta je nosni deo ždrela?

Ždrelo je šuplji organ oblika oluka dužine oko 15 cm i nalazi se na raskrsnici puteva za varenje i puteva za disanje. Put za varenje vodi iz usne duplje kroz ždrelo u jednjak, a put za disanje vodi iz nosne duplje kroz ždrelo u grkljan i dalje u dušnik.

Šupljina ždrela ima tri dela ili sprata: gornji ili nosni, srednji ili usni i donji ili grkljanski. Nosni deo ždrela je naprd preko otvora vezan sa nosnom dupljom,a na bočnom zidu je otvor Eustahijeve tube i veza sa ušnom dupljom. Na taj način vazduh preko nosa,ždrela i Eustahijeve tube dolazi do ušne duplje. Služi da bi izjednačio pritisak u bubnoj duplji i spoljašnjem okruženju,a samim tim utiče i na kvalitet čujnosti. U nosnom spratu ždrela kod dece nalazi se treći krajnik ili adenoid.

Šta je akutni nazofaringitis?

Akutni nazofaringitis ili akutno zapaljenje nosnog dela ždrela je upalni proces koji zahvata sluznicu nosa i gornjeg sprata ždrela. Po svojoj učestalosti zauzima prvo mesto među akutnim respiratornim infekcijama. U narodu je poznato pod nazivom prehlada, nazeb ili kijavica.

Koji su uzročnici akutnog nazofaringitisa?

Najčešći uzročnici akutnog nazofaringitisa su virusi u koji spadaju: rinovirusi, humani korona virusi, virus influence, virus parainfluence, adenovirusi, respiratorni sincicijalni virusi, enterovirusi.

Kako se zaražavamo?

Infekcija se prenosi kapljičnim putem(aerosoli)  ili direktnim kontaktom između zaražene osobe i zdravog čoveka. Česta je pojava prehlada u dečijem uzrastu, češća je u jesen i zimu i u zatvorenim kolektivima.

Kakvi su simtomi i kada se javljaju?

Simptomi se najčešće javljaju 12-24 časa nakon izlaganja uzročniku, a najizraženiji su u periodu nakon 2-4 dana.

Tipični simptomi su otežano disanje na nos, sekrecija iz nosa, kašalj, bol u grlu, suvoća grla, malaksalost, bolovi u mišićima, glavobolja, gubitak apetita. Povišena telesna temperatura je česta kod dece i odojčadi, kod odraslih je ređa.

Simptomi obično traju oko 7-10 dana, a u nekim slučajevima i do 3 nedelje.

Postavljanje dijagnoze.

Dijagnoza se postavlja na osnovu dobro uzete anamneze, detaljnog pregleda, nalaza brisa nosa i grla i labaratoijskih nalaza.

Lečenje i mere zaštite.

Lečenje je simptomatsko i usmereno je na ublažavanje tegoba. Od lekova se daju analgoantipiretici (lekovi za smanjenje bolova i temperature). Primena antibiotika je opravdana u slučajevima bakterijske superinfekcije dokazane nalazom brisa nosa i grla ili ukoliko dođe do pogoršanja opšteg stanja obolelog.

Primena antihistaminika (lekovi protiv alergije) druge generacije takođe ima opravdanja jer se pokazalo da za razliku od antihistaminika prve generacije imaju i antivirusno delovanje.

U cilju sprečavanja širenja infekcije posebnu pažnju treba posvetiti merama prevencije kao što su često pranje ruku, održavanje socijalne distance 1,5-2 metra od druge osobe, nošenje maski i rukavica u zatvorenim prostorijama. Dnevna upotreba vitamina C je opravdana u zimskim periodima učestalih infekcija i dnevna doza je 500 mg.

Treba zapamtiti da je prehlada obolenje koje spontano prolazi za oko 7 dana. Ukoliko se simptomi ne povlače nakon 5 dana preporuka je da se obavezno javite lekaru.

Tim lekara Euromedika sa svojim dugogodišnjim iskustvom u praksi i lečenju ovakvih obolenja će vam preporučiti adekvatnu terapiju da bolest prođe brzo i bez komplikacija.