Skip links

Ultrazvuk u dijagnostici potkožnih lipoma

Šta su lipomi ?

Lipomi (poznatiji kao masno tkivo) su benigne izrasline koje nastaju kao posledica nagomilavanja masnih ćelija ispod površine kože. Ove izrasline su dobroćudne i uglavnom ne izazivaju nikakve komplikacije i neprijatne simptome.

Lipomi izgledaju kao mekani i elastični čvorići ,okruglog ili diskoidnog oblika, mekani su i pokretni u odnosu na okolno tkivo.

Koža preko lipoma ne menja boju tako da se na koži  manifestuje u obliku izbočenja.

Lipomi sporo rastu i ne prave nikakve komplikacije osim ukoliko su veliki pa pritiskaju okolno nervno tkivo što izaziva bol i trnjenje tog dela kože.

Mogu se pojaviti na bilo kom delu tela.

Uglavnom se uklanjaju iz estetskih razloga  ,i ako izazivju bol i trnjenje kože pritiskim na nervno tkivo.

Uklanjaju se jednostavno i brzo hirurškim putem u lokalnoj anesteziji.

Retko veliki lipomi mogu da sadrže i kancerogene ćelije pa se zato posle njihovog hirurškog uklanjanja vrši i patohistološka analiza.

Šta je ultrazvučni pregled :

Ultrazvučni pregled predstavlja propuštanje ultrazvučnih talasa visoke frekvencije kroz tkiva . U zavisnosti kroz kakvu gustinu tkiva prolaze takvu sliku dobijamo .

Istraživanja su pokazala da ultrazvuk ne može da naškodi .

Kako se radi ultrazvučni pregled i kako se lipom prikazuje na ultrazvuku:

Nakon stavljanja gela na kožu radiolog prislanja sondu na kožu , a gel se nanosi da bi omogućio lakši prenos zvučnog talasa od sonde do kože.

Potkožni lipom  se na ultrazvuku vizualzuje (prikazuje) u potkožnom tkivu nekoliko milimetara ispod kože  kao ovalna, oštro ograničena promena, hiperehogena (na ultrazvuku bela) ili hipoehogenija (sivkasta) promena koja ne pokazuje pojačanu vaskularizaciju (prokrvljenost).

Postoje, ali ređe i lipomi u mišićnom tkivu –intramuskularni lipomi.

Ultrazvučna kontrola manjih lipoma preporučuje se na godinu dana, a za veće koji su blizu promera od 10 cm, na tri do šest meseci, uz preporuku da se hirurški uklone.

Zašto je dobro uraditi ovaj pregled u Euromediku :

Zbog stručnog i iskusnog tima radiologa i hirurga, zbog toga što se pregledi rade na ultrazvučnim aparatima najnovije generacije.

Kod nas možete obaviti i druge dijagnostičke metode i konsultacije odgovarajućih kliničara.