Skip links

Ultrasonografija žučne kese

Žučna kesa je mali organ u obliku kruške, koja se najčešće nalazi sa donje strane jetre,  koji služi kao rezervoar žuči, materije koju proizvodi jetra potrebne za varenje masti.

Žuč se prazni iz žučne kese u toku obroka kada se unose masti kroz kanaliće koji se nazivaju žučnim putevima do dvanaestopalačnog creva, a stvara se i deponuje u žučnoj kesi između obroka.

Kako se izvodi pregled?

Za pregled je potrebno da se najmanje 6 sati ne konzumira hrana, ne pije kafa, zaslađeni čajevi.

Pacijent legne na krevet, ispruži noge, lekar nanosi gel na bazi vode (koji ne izaziva alergije) i pristupa pregledu.

Pregled je bezbolan i komforan.

Na kraju pregleda pacijent dobije izveštaj u pisanoj formi sa ultrazvučnom slikom.

Da li je tačno da se ultrazvučnim pregledom sa sigurnošću može otkriti kamenje u žučnoj kesi?

Da, u 95% slučajeva ultrazvučni pregled je dovoljan da se postavi i  potvrdi dijagnoza prisustva kamenčića u žučnoj kesi. Moguće je videti i pesak, kao i mulj.

Žuč čini voda (97%), soli, holesterol, lecitin, elektroliti, bilirubin i pojedini enzimi. Budući da se žuč u žučnoj kesi koncentriše 6 do 10 puta, usled resorpcije vode koja se tu vrši, može da dođe do pojave stvaranja kamenaca. Kamenci mogu biti holesterolski, bilirubinski i mešoviti. Njihova pojava se najlakše utvrđuje ultrazvukom žučne kese, koji se nekad primenjuje u okviru ultrazvuka abdomena, po preporuci lekara ili preventivno

Najčešće posledice žučnih kamenaca su upala  žučne kese, opstrukcija žučnih kanala(često kao posledica kamenaca u žučnom vodu), ponekad praćeno sa infekcijom,  te upala pankreasa.

Ukoliko doktor postavi dijagnozu postojanja kamenja u žučnoj kesi uputiće Vas hirurgu na pregled.

Akutna upala žučne kese je najčešća komplikacija, i uglavnom  nastaje kad se kamenčić zaglavi u izvodnom žučnom kanaliću. U retkim slučajevima akutna upala žučne kese može nastati  i bez prisustva kamenčića, u stanjima kao što su operacije, opekotine, sepse i teške traume. U malom broju slučajeva akutna upala žučne kese može da dovede do perforacije(pucanja) iste, a sve gore navedeno vešt radiolog može da vidi ultrazvučnim pregledom.

Ukoliko radiolog tokom pregleda posumnja na postojanje kamenčića u žučnim kanalima, uputiće Vas na dalju dijagnostiku:

MRCP – neinvazivna dijagnostička metoda koja prikazuje žučnu kesicu i žučne puteve, kao i promene u njima, tj njihovu opstrukciju. MRCP dobro prikazuje upalu, konkremente, maligne neoplazme, holangiokarcinome.

ili

ERCP -Endoskopska retrogradna holangio-pankreatografija je kombinacija endoskopske procedure i radiološke (rendgenske) procedure u cilju snimanja žučnih puteva i pankreasnog kanala uz predhodno davanje kontrasta.

CT pregled je manje pouzdan od ultrazvučnog pregleda, jer u zavisnosti od sastava kamena, može biti „nevidljiv“ za rentgenske zrake kojim se koristi skener.

Na ultrazvučnom pregledu žučne kese radiolog može da pronađe i polipe žučne kese, koji predstavljaju asimptomatska izbočenja sluzokože, koji mogu da budu pojedinačni ili mnogobrojni, te se u i tom slučaju preporučuje konsultacija hirurga.

Osim polipa moguće je pronaći i takozvanu holesterolozu, ili nakupinu kristala holestrola ili lipida.

Veoma retko javljaju se i maligni tumori žučne kese ili žučnih vodova, koji po simptomima mogu da imitiraju kamenčiće u žučnoj kesi. Kada se postavi sumnja postojanja tumora, neophodna je dalja dijagnostika.

Sve gore navedene preglede možete uraditi u Euromediku, na najsavremenijim aparatima uz visokostručni tim radiologa I drugih kliničkih lekara (hirurzi, gastroenterolozi).