Skip links

Ultrazvučni pregled

Ultrazvučni pregled je potpuno bezopasna metoda pregleda unutrašnjih organa. U našoj poliklinici pacijentima su na raspolaganju savremeni Simensovi aparati i stručno osoblje, koje radi na njima. Tehnika pregleda se zasniva na zvučnim talasima visoke frekvence koji prolaze kroz tkiva i organe, odbijaju se različitim brzinama, vraćaju se ka sondi i vizuelizuju na ekranu.

Kako izgleda pregled?

Već je naglašeno da je pregled bezbolan, neagresivan i neškodljiv za pacijenta, a može dati značajne podatke i samim tim olakšati postavljanje tačne dijagnoze, lekaru koji pacijenta upućuje na pregled. Takođe, ultrazvučni pregledi se mogu raditi i kao preventiva, odnosno redovni sistematski pregledi u određenom životnom dobu (uz srca, uz štitaste žlezde, abdomena, dojki, dopler krvnih sudova vrata, i dr), što u našoj ustanovi možete obaviti po pristupačnim cenama u okviru paketa pregleda za žene i muškarce.

U Euromediku se radi ultrazvuk sledećih organa:

1. Kolor dopler krvnih sudova vrata i Transkranijalni Kolor dopler

Dopler krvnih sudova vrata – je jedan od najvažnijih pregleda kod neuroloških bolesnika, pored metoda slikanja moždanog tkiva. Pregled je bezbolan, neinvazivan, bez štetnog zračanja i može se ponavljati.

Primenjuje se kod pacijenata koji su imali slabost i trnjenje polovine tela, gubitak vida u polovinama vidnog polja, gubitak osećaja u polovini tela, vrtoglavicu. Ovim pregledom se obezbedjuje veliki broj informacija o izgledu krvnih sudova vrata i protoku koji je moguće meriti.Dobija se slika i o venskom protoku. Takođe se obezbedjuje grupa informacija koja će usmeriti pacijenta ka dopunskoj dijagnostici i lečenju. Pregled se savetuje kod svih pacijenata koji boluju od povišenog krvnog pritiska, šećerne bolesti, pušača, povećanih masnoća u krvi.

2. TCD (Transkranijalni dopler)

 – je dopuna prethodnom pregledu. Njime je moguće izmeriti protok kroz prednju, srednju i zadnju moždanu arteriju kao i kroz arterije vratno potiljačnog sliva. Stanja koja se ispitiju ovom metodom su vezana za bolesti krvnih sudova mozga. Krvni sudovi se ispituju kroz slepoočni, očni i potiljačni prozor.

3. Ultrazvuk vrata

– podrazumeva UZ pregled mekih tkiva vrata, limfnih žlezda I dr.

4. Ultrazvuk pregled štitaste žlezde

Kod sumnje na bolest štitne žlezde, pored kliničkog pregleda, obavezan je i pregled ultrazvukom, ovim pregledom se najbolje dijagnostikuje: nodusna struma, posebno cistična struma, hronični autoimuni tireoiditis (HAT) i dobija se pouzdan uvid u veličinu i volumen štitne žlezde.

5. Ultrazvuk pljuvačnih žlezda

6. Kolor Dopler krvnih sudova nogu ili kolor dopler krvnih sudova ruku

Daje podatke o stanju krvnih sudova, a preporučuje se kada s epacijent žali na trnjenje, hladnoću, grčeve u ekstremitetima.

7. UZ dojki i pazušnih regija

Uloga ultrazvuka je značajna u razlikovanju solidnih od cističnih lezija, kao i za karakterizaciju lezija koje sadrže obe komponentne. S obzirom na mogućnost upotrebe i Doppler sonografije postoji mogućnost određivanja prokrvljenosti UZ vidljive lezije i na taj način procenjivanje malignosti, odnosno benignosti promene.Naročito je pogodan za pregled mlađih žena (do 40 godina), trudnica i žena pod visokim rizikom od karcinoma dojke (pozitivna porodična anamneza). Mamografija je i dalje “zlatni standard” u dijagnostici oboljenja dojke, međutim ona ima svoje limite i ograničenja, naročito kod mladih dojki sa visokom zastupljenošću glandularne komponentne, kao i kod dojki guste konzistencije, tako da pojedine lezije na mamografskom pregledu ostanu neprepoznate.

8. Ultrazvuk abdomena

Dijagnostička metoda koja ima za cilj prikazivanje strukture različitih organa u trbušnoj duplji, klasičan ultrazvuk abdomena je ograničenih mogućnosti u dijagnostici stanja i obolenja šupljih organa (želudac, dvanestopalačno, tanko i debelo crevo) zbog prisustva vazduha i sadržaja u njima. Za pregled navedenih organa koriste se endoskopske metode ( gastroduodenoskopija – endoskopski pregled želuca i dvanaestoplačanog creva i kolonoskopija – endoskopski pregled cele dužine debelog creva).

9. Klasičan ultrazvučni pregled trbuha

Pruža detaljan uvid u veličinu i strukturu parenhimatoznih organa: jetre, slezine, pankreasa, žučnog sistema (žučne kese i žučnih puteva), bubrega, nadbubrežnih žlezde. Ovom metodom se može vizuelizovati trbušni deo aorte, mokraćna bešika i prostata kod muškarca.

Prilikom zakazivanja pregleda pacijent od našeg osoblja dobija upustvo o pripremi za snimanje.

Zahvaljujući jednostavnosti i neškodljivosti izvođenja pregleda, ultrazvuk predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u otkrivanju i praćenju različitih obolenja abdominalnih organa kao što su: urođene anomalije, zapaljenske promene – akutne i hronične, ciste, benigni i maligni tumori, ciroza jetre, kalkuloza (kamenci) žučne kese i bubrega, prisustvo slobodne tečnosti u trbušnoj duplji, aneurizme (proširenja) i aterosklerotični plakovi (naslage) na velikim krvnim sudovima, povrede.

Situacije u kojima se obavezno savetuje ultrazvučni pregled stomaka su:

  • Bol u stomaku i/ili leđima
  • Mučnina i povraćanje
  • Naglo uvećanje trbuha
  • Povrede u predelu trbuha
  • Nejasna febrilna stanja

 

10. Ultrazvuk prostate (transabdominalni i transrektalni) i skrotuma i testisa

– radi urolog i u Euromediku imamo na akciji Urolški paket, u okviru kojeg s eradi uz i specijalistički pregled sa postavljanjem Dg i određivanjem terapije, ukoliko je potrebna.

11. Ultrazvuk male karlice  (transabdominalni i transvaginalni)

(transabdominalni i transvaginalni), može se raditi u okviru ginekološkog paketa, zajedno sa specijalističkim pregledom ginekologa. Ova metoda se uspešno koristi u dijagnostici graviditeta, kao i praćenju vitalnosti plodova ( praćenje fetalnih srčanih akcija ).

12. Ultrazvuk kukova (deca 0-12 meseci)

Radi se kao skrining za iščašenje kukova kod beba od 3. meseca života

13. Ultrazvuk potkožnih struktura, limfnih čvorova, mišića i tetiva

– daje podatke o veličini i strukturi eventualnih promena.