Skip links

Urologija – Upala prostate – Prostatitis

Šta je to prostatitis?

Upala prostate ili prostatitis je jedno od najkontraverznijih i najčešće postavljenih dijagnoza u urologiji. Često se pečenje pri mokrenju, bol u stidnoj regiji, preponama, genitalijama i seksualna disfunkcija pripisuju upali prostate. Bolest je relativno česta, a mogu da obole i mladi. 

Prostatitis može biti akutni i hronični. U akutnoj upali se javlja visoka telesna temperatura, malaksalost, bolno i otežano mokrenje, a neretko pojava krvi u urinu, pa i zastoj mokrenja. Hronična upala prostate se, zbog odsustva septičke slike, teško dijagnostikuje. Faktori koji dovode do oboljevanja su pad imuniteta, postojanje prouzrokovača i ulaznih vrata za unos infekcije.

Do pada imuniteta dovode prehlada, loša ishrana, higijena i uslovi života i rada, nagli gubitak telesne težine, nedavno preležane infekcije (grip, upala pluća) fimoza (srasla kožica za glavu uda) i pridružene bolesti: dijabetes, uremija, ciroza jetre, zatvor.Mokraćni kanal je najčešće ulazno mesto infekcije. Polno prenostive bolesti i zahvati (urinarni kateter, endoskopski zahvati), olakšavaju unos infekcije. Infekcija se može preneti krvnim i limfnim putem, najčešće iz creva. Najčešći prouzrokovači su bakterije kao što su Escerichia coli, Enterokok, Proteus, Klebsiela, anaerobi, ređe stafilokok, streptokok i gljivice.

Dijagnostika hroničnog prostatitisa: 

Prostatitis se dijagnostikuje uz pomoć više dijagnostičkih procedura:

klinička slika i fizikalni pregled sa transrektalnim pregledom prostate,

laboratorijske analize i

ultrazvučni pregled koji bi trebalo obavezno izvršiti pri prvom pregledu i u akutnoj fazi bolesti.

Fizikalnim pregledom, prostata je manje ili više bolno osetljiva, ali po pravilu, ograničena. Pregledom genitalija se može otvrditi prisusvo upale parasemenika i hidrocela („vodena kila“), loša higijena genitalija, fimoza i prepunjenost bešike.

Laboratorijskim pregledom sedimenta urina se vidi povišen broj belih i crvenih krvnih zrnaca i bakterija. Urinokulturom i kulturom sekreta prostate se dokazuje prisustvo patogenih bakterija. Laboratorijskim pregledom krvi se pregleda broj belih krvnih zrnaca u krvi, leukocitarna formula, vrednost „C“ reaktivnog proteina, sedimentacije eritrocita i vrednost tumorskog antigena prostate koji osim kod kancera, može biti povišen i kod upale prostate. 

Ultrazvučnim pregledom  se utvrđuje postojanje rezidualnog urina, kamena u bešici, patološki izmenjen zid bešike, veličina i stuktura prostate, te prisustvo gnojnih procesa u prostati.

Biopsija prostate nije obavezna dijagnostička procedura za potvrdu upale prostate, ali se neretko, pri izvođenju biopsije, pod sumnjom na kancer, zbog povišenog PSA, umesto kancera, zapravo potvrdi upala prostate. 

Lečenje hroničnog prostatitisa:

Lečenje se sastoji u tretmanu ulaznih vrata infekcije, brobi protiv prouzrokovača infekcije i podizanju imuniteta. U prvoj fazi, se daju antibiotici koji imaju afinitet za tkivo prostate, po mogućstvu po antibiogramu u trajanju od nekoliko nedelja, uz zaštitu crevne flore (probiotic, Bulardi). U ovoj fazi bolesti se daju medikamenti za smirivanje upale (serapeptaza, antireumatici). Paralelno, se započinje i terapija biljnim peparatima (Prostamol UNO, Prostanormal, Graminn, Conprosta forte) koji dovode do odgušenja zapušenih žlezda i povećanja mikrocirkulacije u tkivu prostate i biljnim i prirodnim antisepticima i imunostimulansima kao što su preparati brusnice, semena bundeve, divljeg origana, cinka, „ i autivakcine za određenu vrstu bakterije. Lečenje bilnjnim preparatima i imunostimulansima se može nastaviti mesecima i godinama u cilju prevencije recidiva bolesti. Operativno lečenje se indikuje retko, a sastoji se u odstranjenju gnojnih procesa u prostati, stanja koje dovode do infekcije i komplikacija (kamen u bešici, ožiljna suženja mokraćnog kanala i vrata bešike, operacija hidrocele i fimoze). 

Šta Euromedik može da ponudi u lečenju i dijagnostici hroničnog prostatitisa:

Zbog relativno česte zastupljenosti bolesti, mogućnosti recidiva infekcije, neophodnosti više kontrolnih pregleda i strpljivog pristupa lečenju, potrebne su češće posete urologu. Naša ustanova na svim svojim filijalalama može da pruži blagovremeni i pravovremeni prvi i kontrolni pregled iskusnih urologa uz maksimalni komfor i prihvatljivu cenu usluga.