Skip links

Reumatologija i fizikalna medicina – Bol u peti, petni trn, plantarni fascitis

Šta uzrokuje bol u petnom delu stopala?

Najčešći uzrok bola u peti je upalna reakcija i kasnije oštećenje (kolagenih) vlakana tabanskog omotača (plantarne fascije ) u regiji petne kosti, u oboljenju koje zovemo Plantarni fascitis.

Koja stanja i aktivnosti favorizuju ove tegobe?

Ove tegobe se javljaju u sklopu sindroma prenaprezanja, najčešće kod atletičara i osoba koji provode veći deo dana na nogama, ali i kod ljudi koji su neakativni, dosta sede i koji su gojazni.

Istrošena obuća koja dovodi do preteranog spoljnjeg uvrtanja stopala ili obuća koja nedovoljno podupire svodove stopala,  tvrda neudobna obuća,  mogu biti uzrok bola u peti. Spuštena ili udubljena stopala, napetost Ahilove tetive, mogu pojačano da izvrću stopalo i naprežu tabanski omotač provocirajući bol u peti.

Drugi izroci bola u peti su  pritisak nervnih struktura u zadnjem delu stopala sa utrnulošću i bolom koji se širi ka prstima. Povrede petne regije, oboljenja Ahilove tetive kao znak prenaprezanja, upala sluzne kesice petne regije često kao posledica  nošenja cipela sa visokim potpeticama su mogući uzroci bola u petnoj regiji.

Kako se manifestuje bol u peti?

Bol se manifestuje u centralnom ili unutrašnjem delu pete, izražen je ujutru pri ustajanju iz kreveta – što otežava hod, može se tokom dana smanjiti ali i pojačavati nakon izraženog opterećenja, povremeno ima propagaciju i prema skočnom zglobu.

Šta označava termin “petni trn”?

 Ukoliko uzroci bola u peti perzistiraju, vremenom se u regiji pete  može formirati PETNI TRN – tj. kalcifikat sa ciljem da spreči dalje oštećenje  pripoja tabanske ovojnice ili Ahilove tetive i tada formirani trn vrši pritisak na okolna meka tkiva i nervne strukture  pojačavajući bol u peti.

Ko obavlja preged ovog bolnog stanja u Euromediku i kako je bazirano lečenje?

Pregled stopala obavljaju specijalista fizijatar i ortoped.

Lečenje je bazirano na mirovanju, primeni različitih oblika fizikalne terapije (ultrazvučne, elektro i laserske terapije) uz primenu i Shock wave terapijskog modaliteta na savremenoj aparaturnoj opremi, kao i primeni leda, upotrebi analgetika, nošenju originalnih uložaka sa povišicom za rasretećenje pete, kao i ciljanih vežbi istezanja plantarne fascije i muskulature.