Skip links

Pulmologija – Bronhoskopija

Bronhoskopija predstavlja endoskopsku metodu za pregled traheobrohijalnog stabla. Pregled se obavlja aparatom koji se zove bronhoskop. Pregled radi specijalista pulmolog ili grudni hirurg.

Priprema za pregled

Za ovu vrstu pregleda porebna je priprema. Svaki pacijent treba da ima osnovne laboratorijske analize, u slučaju potrebe pregled kardiologa ili endokrinologa. Ako se radi o pacijentu sa pridruženom hroničnom opstruktivnom bolesti pluća, potrebna je spirometrijsko ispitivanje plućne funkcije. Na dan pregleda poželjna je apstinencija od duvana. Upotreba oralnih antikoagulansa mora da se obustavi i uključi niskomolekularni heparin. Aspirin uknuti 3 dana pred pregled. Unos hrane imora da se obustavi 8 sati tečnost nekoliko sati pred pregled. Antihipertenzivi se mogu popiti ujutru sa gutljajem vode.

Koje su indikacije za bronhoskopiju?

Indikaciju za pregled postavlja pulmolog ili grudni hirurg nakon pregleda pacijenta i učinjenog skenera grudnog koša. Najčešća indikacija je prisustvo tumorske formacije pluća ili uvećane limfne žlezde sredogruđa uočene skenerom grudnog koša. Radi se u slučajevima kada pacijent iskašljava krv, kada se želi videti mesto krvarenja kao i njegov uzrok. Radi se kada postoje simptomi u vidu gušenja ili škripanja u grudima koji se drugim metodama ne mogu objasniti. Takođe, radi se u svim slučajevima kada primenjena antibiotska terapija nije dovela do rezolucije promene u plućima, kada se sumnja na proces u lumenu velikih disajnih puteva.

Osim dijagnostičke, bronhoskopija može biti terapijska. Ovim postupkom se može učiniti ekstrakcija stranog tela, kao i gnojnog čepa koji može zapušiti bronh i dovesti do atelektaze pluća. Ovim putem se može plasirati fibrinski lepak (Beriplast) u kontroli krvarenja, može se učiniti argon plazma koagulacija (APC), laserska resekcija tumora, plasiranje stenta kod stenoze disajnog puta.

Da li se pregled radi primenom anestezije?

Bronhoskopija može da se radi u lokalnoj anesteziji ili u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji, čime se postiže veći komfor za pacijenta.  Nakon pregleda, pacijent posle nekoliko sati može da ide kući. 

Kako se radi bronhoskopija?

Pacijent leži na leđima, dok doktor plasira bronhoskop kroz nos koji prolaz kroz lariks, traheju a zatim se pregleda traheobronhijalno stablo. Tokom pregleda doktor uzima isečak za patohistološku analizu ali može uzeti uzorak sekreta koji  može da se pregleda na prisustvo bakterija, gljivica, bacila tuberkuloze. Dužina pregleda je individualnog trajanja u zavisnosti od toga koja vrsta procedure se radi.

Nakon pregleda, pacijent se najčešće dobro oseća, a od tegoba se može javiti iritacija grla I u retkim slučajevima iskašljavanje sukrvice. 

U Euromediku radi iskusan tim pulmologa-bronhologa i grudnih hirurga koji obavljaju ovu proceduru u Bolnici Euromedik u ambulantnim uslovima na najsavremenijoj opremi.