Skip links

Pulmologija -Bronhoskopija i interventna pulmologija

Karcinom pluća je nekontrolisani ubica stanovništva Srbije. Karcinom pluća je podmukla bolest. Kada se pojave tegobe zbog karcinoma pluća, obično se tada već radi o lakalno uznapredovaloj bolesti ili je karcinom dao udaljene metastaze, kada su i mogućnosti lečenja vrlo ograničene.

Kod bolesnika sa rakom pluća, potrebna je brza i efikasna dijagnostika, kako bi se postavila tačna dijagnoza i napravio plan lečenja. U bolnici Euromedik, na Novom Beogradu, ul Pariske komune 22, otvoren je  centar za bronhoskopiju i interventnu pulmologiju, koji je opremljen za obavljanje najsloženijih dijagnostičkih i terapijskih postupaka kod plućnih oboljenja. Rezultati citološko-histoloških i bakterioloških pregleda se završavaju za 48-72 sata, što je komparativna prednost ovog centra. U  ovom centru se mogu obavljati i procedure za otklanjanje opstrukcije u dušniku i dušnicama kao i postavljanje stentova u disajnim putevima. Bronhoskopski i interventni postupci se izvode u uslovima kratkotrajne- intravenske anestezije- pružajući pun komfor bolesnicima.

Bolnica Euromedik je opremljena kompletnom radiološkom opremom; Rentgen,  Ultrazvuk, multislajni skener i magnetna rezonanca- koji su neophodni za otkrivanje promena u plućima i na udaljenim mestima u organizmu. Sva potrebna snimanja i dijagnostičko- tarpijski postupci se mogu izvesti u istom danu- što ustanovu čini prestižnom. I ne najmanje važno –  dijagnostičko- terapijski postupci su najjeftiniji u Srbiji.

Multislajsni skener grudnog koša i bronhoskopski pregled se preporučuju svim pušačima preko 20 godina pušačkog staža, za rano otkrivanje karcinoma pluća.

Pulmologija

  • Pregled pulmologa – pneumoftiziologa
  • Spirometrija – Test plućne funkcije
  • Bronhodilatatorni test – predstavlja ispitivanje plućne funkcije nakon udisanja lekova koji šire disajne puteve.
  • To je spirometrijsko ispitivanje u kome se koriste lekovi koji se zovu bronhodilatatori – Berodual, Ventolin. Predstavlja brz, jednostavan I bezbolan metod kojim se procenuje plućna funkcija

Bronhologija

  • Bronhoskopija – video + rigidna  – bronhobiopsija, transbronhijalna biopsija sa uzimanjem uzoraka za bakteriologiju, citologiju i AARB
  • Torakocenteza – Slepa biopsija pleure
  • Dezoopstrukcija velikih disajnih puteva
  • Iglene biopsije pluća
  • Tru-Cut iglene biopsije promene u plućima, zidu grudnog koša i medijastinumu