Skip links

Oftalmologija – Vrste intraokularnih sočiva

VRSTE INTRAOKULARNIH SOČIVA

MONOFOKALNA SOČIVA

Intraokularna sočiva koja se ugrađuju u oko mogu biti različita.
Standardna procedura podrazumeva ugradnju monofokalnog sočiva koje koriguje vid na daljinu, a za čitanje i rad na blizu su potrebne naočare.

MULTIFOKALNA INTRAOKULARNA SOČIVA

Nakon operacije katarakte moguće je zauvek se rešiti naočara ukoliko se umesto standardnih sočiva ugrade multifokalna intraokularna sočiva. Ova vrsta sočiva omogućava dobar vid na svim distancama jer su napravljena tako da u njima već postoje sve dioptrija, za daljinu, srednju distancu i blizinu.

Pacijenti koji su stariji od 40 godina i žele se rešiti naočara, a nemaju kataraktu takođe mogu postići dobar vid izvođenjem operacije uklanjanja sočiva sa ugradnjom multifokalnih intraokularnih sočiva.

Postoji više vrsta multifokalnih intraokularnih sočiva, a koja će se ugraditi se određuje nakon detaljnog oftalmološkog pregleda i nakon razgovora sa pacijentom, kako bi se napravio pravi izbor i postigli najbolji rezultati
Savremeni način života je produzio radni vek i potrebe zivota bez pomagala, tako da i oftalmohirurgija prati tendove. Nakon operacije katarakte sa ugradnjom multifokalnih sočiva moći ćete bez ikakvih pomagala čitati, raditi na kompjuteru, voziti automobil.
Takođe nakon mesec dana možete raditi i neke teže fizičke aktivnosti i nesmetano se baviti sportom.