Skip links

Oftalmologija – Katarakta

KATARAKTA je zamućenje našeg prirodnog sočiva. Spada u najčešće bolesti starijeg životnog doba. Nastaje kao posledica prirodnog procesa starenja koje dovodi do zamućenja sočiva. Uzrokuje pogoršanje i zamućenje vida.

Leči se isključivo hirurški. Operacija katarakte je najčešće izvođeni operativni zahvat u oftalmologiji. Prilikom operacije prirodno zamućeno sočivo se zamenjuje veštačkim sočivom. Zahvat se u najvećem broju slučajeva izvodi u lokalnoj topikalnoj anesteziji, što znači da se oko anestezira samo kapima. Napretkom medicine operativna tehnika je usavršena pa se sve radi kroz veoma male ovore na oku, manji od nekoliko milimetara koji se ne šiju. Ceo postupak traje svega desetak minuta. Oporavak nakon operacije je veoma brz, i pacijenti se vec nakon nekoliko dana mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

U najvećem broju slučajeva operacija katarakte je veoma kratak, bezbolan i vrlo konforan zahvat. Međutim postoje katarakte koje zahtevaju nešto ozbiljniji pristup i sam proces izvođenja. To su najčešće KOMPLIKOVANE KATARAKTE.

Pored zamućenja našeg prirodnog sočiva što nazivamo kataraktom oko može imati i niz pratećih bolesti, kao što su glaukom, zapaljenja oka, uveitisi, pseudoexfolijativni sindrom, vaskularna oboljenja, traumu. Kod ovakvih stanja katarakta se zove KOMPLIKOVANA i pored zamućenja sočiva i drugi delovi oka su oštećeni u određenom stepenu. Ovakve operacije su nešto zahtevnije, potreban je specifičan prateći materijal, nekada posebna sočiva koja se kače za dužicu,blok anestezija i veći stepen veštine samog hirurga jer ne spada u rutinske operativne zahvate.

Zakažite Vaš oftalmološki pregled.