Skip links

Oftalmologija – Oftalmohirurgija

Savremeni trendovi I životne potrebe, ubrzan tempo, sve više rada na računarima, vožnja, neke profesije zahtevaju jasan vid. Rešite se dioptrije brzo, lako I bezbolno! Za 10 minuta recite „zbogom“ dioptriji!

Opšti oftalmološki pregled

Opšti oftalmološki pregled se preporučuje bar jedan put godišnje. Ovakav pregled podrazumeva proveru vidne oštrine, merenje očnog pritiska, pregled na biomikroskopu svih struktura prednjeg dela oka I pregled očnog dna.

Uvidom u očno dno mogu se dijagnostikovati promene koje ukazuju na hronične ili sistemske bolesti. Poseban naglasak je na tome da je očno dno jedino mesto na kome lekar može videti krvne sudove bez bilo kakvih drugih dijagnostičkih procedura. Ovo je veoma važno za pacijente sa šećernom bolesti, jer se može potpuno jasno videti koliki je stepen oštećenja krvnih sudova. Takođe je veoma vazno kod povećanog krvnog pritiska I aterosklerotičnih promena jer se potpuno jasno sagledavaju krvni sudovi, a na njima posledice ovakvih bolesti.

Operacija katarakte

Operacija katarakte je najčešće izvođena operacija u svetu. Katarakta je zamućenje našeg prirodnog sočiva. U Euromedik bolnici operacije katarakte rade se u najsavremenije uređenim operacionim salama, u lokalnoj kapljičnoj anesteziji,  brzo, lako I bezbolno. Tehnologija poslednje generacije I najkvalitetnija sočiva  omogućIće vam zadovoljstvo I kvlitetan vid nakon operacije.

Senilna degeneracija žute mrlje

Senilna degeneracija žute mrlje je vodećI uzrok slepila u svetu. Razvojem farmaceutske industrije dostupna nam je terapija koja omogućava usporavanje I zaustavljenje ove bolesti. Potrebna je adekvatna dijagnostika I pravovremeno lečenje. Snimanje očnog dna je potpuno neinvazivno, kratkotrajno bez bilo kakvih štetnih zračenja. Jednim klikom imamo uvid u najfinije strukture delova oka.

Nakon urađene dijagnostike primenjuje se terapija. Neke bolesti zhtevaju hirurgiju koja se takođe radi u bolnici euromedik.
Senilna degeneracija žute mrlje se javlja u 2 oblika. Poseban značaj u diferenciranju stepena izraženosti promena je prateća dijagnostika

Oct (optička koherentna tomografija)

Oct (optička koherentna tomografija) je dijagnostička procedura koja nam brzo, lako, bezbolno I bez bilo kakvih štetnih zračenja daje dubinske preseke makule ili žute mrlje I omogućava nam plan daljeg lečenja pacijenta. Samo jednim klikom imamo veliki brojinformacija, slika I podataka koji nam sa velikom preciznošću diferenciraju I promene u makuli.

Glaukom

Glaukom – tihi ubica vida! Glaukom je povećani očni pritisak koji postepeno dovodi do trajnog oštećenja vidnog živca. Bolest je potpuno bez simptoma, pacijent se najčešće javlja kad je već kasno! Redovne kontrole oftalmologa, provera očnog pritiska je najbolja terapija. Preventiva I pravovremeno lečenje je kod glaukoma veoma važna!

Glaukomska obrada

Glaukomska obrada pacijenta pored pregleda podrazumeva I dodatne dijagnostičke procedure.
Vidno polje je procedura kojom se ispituju defekti u vidnom polju, a oni su posledica oštećenja vidnog živca, pa nam veoma pomažu u proceni stepena oštećenja samog vidnog živca, kao I daljem pristupu lečenja.

Oct (optička koherentna tomografija)

Oct (optička koherentna tomografija) je dijagnostička procedura kojom možemo snimiti stepen oštećenja vlakana vidnog živca.  Jednim klikom dobijamo veliki broj parametara koji nam ukazuju kakvo je stanje vidnog živca I usmerava nas u dalje lečenje.

Dijabetična retinopatija

Dijabetes je veoma čest metabolički poremećaj, karakteriše ga prolongiran povećan šećer u krvi. Ovakvo stanje dovodi do oštećenja malih krvnih sudova u celom organizmu, a samim tim I u oku. Promene na oku mogu napredovati I bez subjektivnog pogoršanja vida, pa je veoma vazno da ovi pacijenti imaju kontrole očnog dna svakih 6 meseci, kako bi se na vreme počelo sa lečenjem.

U zavisnosti od vrste I stepena promena lečenje podrazumeva primenu moderne terapije anti-vgf, laserfotokoagulaciju, a u najtežim slučajevima radi se operativni zahvat-vitrektomija. U Euromedik bolnici pored svih navedenih terapija I hirurgije pacijent moze imati I internističko praćenje endokrinologa.
Na jednom mestu više specijalista može pratiti I lečiti vašu bolest.

Sistemske bolesti i oko

Neke sistemske bolesti kao što su reumatoidni artritis, lupus, multipla skleroza, behtereva bolest, behchetova bolest, mogu ispoljiti promene na oku, tako da je veoma bitna kontrola bilo kakvih promena ili zapaljenja oka.

Saradnja reumatologa, internista, neurologa, kao I mogućnost svih vidova dijagnostičkih procedura takođe je dostupna na jednom mestu u euromedik bolnici