Skip links

Neurologija – Ultrazvučni test vazomotorne reaktivnosti krvnih sudova mozga (VMR)

Šta je vazomotorna reaktivnost krvnih sudova mozga? Kada postoji nedovoljnost cirkulacije ka mozgu, krvni sudovi mozga se adaptiraju tako što menjaju svoj kalibar da bi povećali protok i tako nadoknadili manjak cirkulacije. Ovo se zove vazomotorna reaktivnost (VMR) i može se meriti uz pomoć ultrazvuka. 

Ko treba da radi ovaj test? Test VMR se radi kod svih pacijenata kod kojih se dijagnostikuje značajno suženje krvnih sudova u predelu vrata, dakle mora biti poznata velika vratna cirkulacija. Snimanje je udobno, neškodljivo, stavlja se malo gela na obe slepoočnice i prvo se radi standardni ultrazvučni snimak moždane cirkulacije (TCD). Zatim se sa svake strane obavlja merenje VMR a zahteva punu saradnju pacijenta. Zamolićemo pacijenta da tokom 30 sekundi prekine disanje, čime se obezbeđuje povećanje koncentracije ugljen dioksida (CO2) u krvi. Takvo stanje u krvi uzrokuje reakciju moždanih krvnih sudova ubrzanja cirkulacije koju merimo ultrazvukom. Celokupan pregled traje oko 15 minuta i ne zahteva nikakvu pripremu.

Koja je neposredna korist ovog snimanja? Test VMR govori o tome da li je kod pacijenta očuvana ili oštećena reaktivnost moždanih krvnih sudova. U situaciji kada postoji kritično suženje karotidne arterije uz oštećenje VMR krvnih sudova mozga, to je znak da moždana cirkulacija trpi i da postoji rizik za moždani udar, te se ovakav pacijent odmah upućuje vaskularnom hirurgu. 

Zašto treba da uradim snimanje VMR krvnih sudova mozga u Euromediku? Zbog toga što u Euromediku rade iskusni neurolozi sa velikim iskustvom u ultrazvučnoj dijagnostici, na najsavremenijim aparatima a Vi ćete nakon dijagnostike dobiti savet kako da najbrže rešite svoj zdravstveni problem na jednom mestu.