Skip links

Dermatološki pregled

Dermatološki pregled je vrsta specijalističkog pregleda koji obuhvata pregled kože i sluzokože celog tela i kožnih dodataka: noktiju i kose.

Zakažite pregled

Pregled je bezbolan, ne zahteva pripremu pacijenta ,obavlja se preledom golim okom ili nekim od aparata lupom i načešće dermatoskopom. a osim pregleda lupom-uveličavajućim staklom i lampom, za pregled pigmentacija i nepigmentovanih promena na koži i sluzokožama koristi se dermatoskop sa mernim podeocima i svetlom.Za praćenje pacijenata sa neuobičajenim ili rizičnim promenama na koži koristi se fotoaparat sa dermatoskopom. Pregled prosečno traje oko 20-30 minuta , zavisno od stanja bolesnika i težine bolesti.

Dermatološki pregled obuhvata:

  • Anamnezu – uzimanje podataka o postojećim tegobama i smetnjama.
  • Ličnu i porodičnu anamnezu- podatke o prethodnim i sadašnjim kožnim i drugim bolestima od značaja, alergijama , lekovima koje pacijent uzima i bolestima kod krvnih srodnika )
  • Dermatološki pregled (status)
  • Završno mišljenje i određivanje terapije
  • Dopunske dijagnostičke ili estetske procedure : biopsije promena na koži, uklanjanje bradavica tečnim azotom ili radiotalasima, hemijski piling za uklanjanje fleka na koži i vraćanje elastičnosti, konturisanje lica i ublažavanje bora hijaluronskom kiselinom

Zakažite pregled

Anamneza

obuhvata detaljan opis i uzimanje podataka od pacijenta u vezi bolesti. Tegobe koje se javljaju naglo ili postepeno i zahtevaju da se obavezno obavi dermatološki preged su sledeće: različiti osipi,( naročito praćeni povišenom temperaturom,svrabom, slabošću, gušenjem), različite pojave mehurova i rana na koži i sluzokožama , promene izgleda mladeža, povrede mladeža, hronične bolesti kod kojih je došlo do pogoršanja: psorijaza, ekcem, seboreja, rozacea , opadanje kose, promene na nogama , naroćito rane nastale na mestu proširenih vena, sve vrste seksualno prenosivih bolesti itd.

Zakažite pregled

Dermatoskopski pregled

je složen, obuhvata pregled ili praćenje mladeža njihove strukture i boje i po potrebi poređenje sa prethodnim dermatoskopskim nalazima u svrhu praćenja pacijenata koji su već operisali mladeže.

Zakažite pregled

Završno mišljenje i terapija:

sastoji se u propisivanju masti, gotovih ili pravljenih krema, šampona i tinktura ili tableta po određenom režimu,radi brzog povlačenja ili umanjenja tegoba. Ponekad terapija zahteva i upućivanje drugim specijalistima radi dodatnih analiza i usaglašavanja terapije ili utvrđivanja uzroka osnovne bolesti, koja se manifestuje na koži.

Dopunske dijagnostičke procedure

koje se obavljaju zato sto su bolesti na koži vezane za poremećaj drugih unutrašnjih organa su: određene laboratorijske analize, imunološke analize, ultrazvuk mekih tkiva, Color doppler nogu ili specijalistički pregledim(ginekološki, reumatološki, fizijatrijski, endokrinološki gastroenterološki, kardiološki).

Estetske intervencije

podrazumevaju izvođenje procedura radi boljeg izgleda kože ili uklanjanja promena koje pritiskom i povređivanjem mogu dovesti do komplikacija usled rasta, uvrtanja ili inficiranja.

Za sve procedure sprovodi se besplatna konsultacija radi opisa procedure u obliku kraćeg razgovora, pripreme pacijenta pre i postupanja u nedeljama nakon intervencije.

Pacijent na dan procedure potpisuje pisani pristanak za intervenciju kojim se obavezuje da poštuje savete lekara u toku i nakon iste.

Takođe kod estetskih intervencija može zbog niskog praga za bol ili osetljivosti regije (genitalije, očna regija) na predlog lekara da dobije odgovarajuću anesteziju, u vidu injekcije u potkožno tkivo ili kreme anestetika (obezboljavanje se postiže nakon maksimalno 30 minuta)

U intervencije spadaju:

I) Uklanjanje dobroćudnih izraštaja na koži – različitih vrsta bradavica, fibroma, cisti, rožastih i drugih keratoza-promena nastalih delovanja faktora sredine ili sunčanjem.

II) Hemijski piling – je kontrolisano uklanjanje površinskih slojeva kože radi podmlađivanja, beljenja fleka i osvežavanja tj vraćanja tonusa i elastičnosti kože lica i dekoltea kao i ujednačavanja boje kože–voćnim kiselinama i trihlorsirćetnom kiselinom. Procedura traje do 1h, uz preporuku za negu kože prvih 7 dana po tretmanu, tj. izbegavanja izloženosti suncu, pojedinim aktivnostima i nekim lekovima.

III) Tretman lica u terapiji akni obuhvata uklanjanje mitisera, cisti sa lica i smirivanje iritacije nakon čišćenja. Posebno se preporučuje osobama sa bubuljicama, nečistom masnom kožom sa proširenim porama.

IV) Fileri i mezoterapija su metode kojima se kokteli vitamina, fragmenata hijaluronske kiseline i drugih aktivnih supstanci unose u kožu. Njima se odlažu ili ublažavaju znaci starenja kože: opuštenost, sivilo, gruba tekstura kože, vidljive bore, koje se javljaju u pojedinim fazama života: posle porođaja, u pubertetu, u menopauzi, sa naglom promenom težine, kod stresa, ubrzanog tempa života, pušenja, hormonskih promena.

Ove metode spadaju u umereno invazivne, ali ne mogu da zamene agresivne procedure plastične hirurgije-face lifting, dermabraziju i dr. Mogu se kombinovati sa ponavljanjem na 7, 15 , 30, 60, 90 dana ili kako dermatolog odredi.

Takođe se radi obostranog zadovoljstva lekara i pacijenta veoma vodi računa o dobrom razumevanju primene i tačnog sprovođenja terapije od strane pacijenta.

Zakažite pregled