Skip links

Dermatologija – Dermatološki pregled

Dermatološki pregled je vrsta specijalističkog pregleda koji obuhvata pregled kože i sluzokože celog tela i kožnih dodataka: noktiju i kose.

Zakažite pregled

Pregled je bezbolan, ne zahteva pripremu pacijenta ,obavlja se preledom golim okom ili nekim od aparata lupom i načešće dermatoskopom. a osim pregleda lupom-uveličavajućim staklom i lampom, za pregled pigmentacija i nepigmentovanih promena na koži i sluzokožama koristi se dermatoskop sa mernim podeocima i svetlom.Za praćenje pacijenata sa neuobičajenim ili rizičnim promenama na koži koristi se fotoaparat sa dermatoskopom. Pregled prosečno traje oko 20-30 minuta , zavisno od stanja bolesnika i težine bolesti.

Dermatološki pregled obuhvata:

  • Anamnezu – uzimanje podataka o postojećim tegobama i smetnjama.
  • Ličnu i porodičnu anamnezu- podatke o prethodnim i sadašnjim kožnim i drugim bolestima od značaja, alergijama , lekovima koje pacijent uzima i bolestima kod krvnih srodnika )
  • Dermatološki pregled (status)
  • Završno mišljenje i određivanje terapije
  • Dopunske dijagnostičke ili estetske procedure : biopsije promena na koži, uklanjanje bradavica tečnim azotom ili radiotalasnim aparatom, hemijski piling za uklanjanje fleka i vraćanje elastičnosti i ujednačavanje tena, konturiranje lica i ublažavanje bora hijaluronskom kiselinom

Zakažite pregled

Anamneza

obuhvata detaljan opis i uzimanje podataka od strane pacijenta u vezi bolesti. Tegoba koje se javljaju naglo ili postepeno i zahtevaju da se obavezno obavi dermatološki preged su sledeće: različiti osipi,( naročito praćeni povišenom temperaturom,svrabom, slabošću, gušenjem), različite pojave mehurova i rana na koži i sluzokožama , promene izgleda mladeža, povrede mladeža, hronične bolesti kod kojih je došlo do pogoršanja: psorijaza, ekcem, seboreja, rozacea , opadanje kose, promene na nogama , naroćito rane nastale na mestu proširenih vena, sve vrste sexualno prenosivih bolesti itd.

Dermatološki pregled

obuhvata pregled lupom sa uveličavajućim staklom , svetlosnom lampom, dermatoskopom.Za pregled pigmentacija i nepigmentovanih promena na koži i sluzokožama koristi se dermatoskop( sa 10-40x uveličanjem) sa mernim podeocima i svetlom.Za praćenje pacijenata sa neuobičajenim ili rizičnim promenama na koži koristi se i fotoaparat sa dermatoskopom.

Zakažite pregled

Dermatoskopski pregled

je složen, obuhvata pregled ili praćenje mladeža njihove strukture i boje i po potrebi poređenje sa prethodnim dermatoskopskim nalazima u svrhu praćenja pacijenata koji su već operisali mladeže.

Zakažite pregled

Završno mišljenje i terapija:

sastoji se u prepisivanju masti, gotovih ili pravljenih krema, šamona i tinktura ili tableta po odreženom režimu,radi brzog povlačenja ili umanjenja tegoba.Ponekad terapija zahteva i upućivanje drugim specijalistima radi dodatnih analiza i usaglašavanja terapije ili utvrđivanja uzroka osnovne bolesti, koja se manifestuje na koži.

Dopunske dijagnostičke procedure

koje se obavljaju zato sto su bolesti na koži vezane za poremećaj drugih unutrašnjih organa su: odredjene laboratorijske analize, imunološke analize,ultrazvuk mekih tkiva, Color doppler nogu ili specijalistički pregledi( ginekološki, reumatološki, fizijatrijski, endokrinološki gastroenterološki pregled, kardiološki).

Estetske intervencije

podrazumevaju izvođenje procedura radi ulepšavanja kože ili uklanjanja promena koje pritiskom i povređivanjem mogu dovesti do komplikacija usled rasta, uvrtanja ili inficiranja.

Za sve procedure sprovodi se besplatna konsultacija u obliku kraćeg razgovora – oko 10min radi opisa procedure, pripreme pacijenta pre i ponašanja u nedeljama nakon intervencije.

Pacijent na dan procedure potpisuje pisani pristanak za intervenciju kojim se obavezuje da poštuje savete lekara u toku i nakon iste.

Takođe kod estetskih intervencija može zbog niskog praga za bol ili osetljivosti regije (genitalije, očna regija) na predlog lekara da dobije odgovarajuću anesteziju, u vidu injekcije u potkožno tkivo ili kreme (zahteva nekoliko do 30 min. čekanja da se polje intervecije učini bezbolnim)

U intervencije spadaju:

I) Uklanjanje dobroćudnih izraštaja na koži – različitih vrsta bradavica,fibroma, cisti,rožastih i drugih keratoza-promena nastalih delovanja faktora sredine ili sunčanjem

II) Hemijski piling – to je kontrolisano uklanjanje površinskih slojeva kože radi podmlađivanja, beljenja fleka i osvežavanja tj vraćanja tonusa i elastičnosti kože lica i dekoltea kao i ujednačavanja boje kože –voćnim kiselinama i trihlorsirćetnom kiselinom. Procedura traje do 1h , uz preporuku za negu kože prvih 7 dana po tretmanu, tj. izbegavanja izlozenosti suncu i nekom lekovima ili aktivnostima.

III) Tretman lica u okviru održavanja terapije akni obuhvata uklanjanje mitisera , cisti sa lica i smirivanje iritacije nakon čišćenja. Posebno se preporučuje osobama sa bubuljicama, nečistom masnom kožom sa proširenim porama

IV) Fileri i mezoterapija predstavljaju metode kojima se u kožu unose kokteli vitamina, fragmenti hijaluronske kiseline i drugih aktivnih supstanci .Njima se odlažu ili ublažavaju znaci starenja kože : opuštenost, sivilo, gruba tekstura kože, vidljive bore, koje se javljaju u pojedinim fazama života : posle porođaja, u pubertetu, u menopauzi, sa naglom promenom težine, kod stresa, ubrzanog tempa života, pušenja, hormonskih promena.

Metode spadaju u umereno invazivne, ne mogu nikada da zamene agresivne procedure plastične hirurgije-face lifting, dermabraziju i dr. Mogu među sobom kombinovati i ponavljati na 7, 15 , 30,60, 90 dana ili kako dermatolog odredi.

Radi održavanja visokog standarda rada dermatološke sluzbe i postizanja optimalnih rezultata terapije ili intervencije, lekar određuje kontrolne preglede, konsultacije ili kontrole nakon manjih hirurških intervencija tj. dorade zaostalih promena.

Takođe se radi obostranog zadovoljstva lekara i pacijenta veoma vodi računa o dobrom razumevanju primene i tačnog sprovođenja terapije od strane pacijenta.

Zakažite pregled