Skip links

Dermatologija – Rosacea (crvenilo lica)

ROSACEA je često stanje koje karakteriše crvenilo obraza, brade, čela i nešto ređe okoline očiju. Subjektivno je prisutno peckanje, bockanje, neprijatan osećaj toplote zahvaćenih regija lica. Tegobe pogoršavaju kortikosteroidne mast i kremovi, preparati koji iritiraju i uništavaju kožnu barjeru (neadekvatni sapuni, losioni sa alkoholom, masne i parfimisane kreme za negu), temperaturne razlike (toplo-hladno), vetar, alkoholna pića,  vrući napici, ljuta hrana, zatim forsirano fizičko vežbanje, intenzivne emocije, ili  pod uticajem lekova kao što su amiodaron, nitrati, nazalni steroidi, visoke doze B-6 i B-12 vitamina.

 Kako izgleda rozacea?

 Razlikujemo 4 klinićka oblika:

Rosacea eritemoteleangiectatica:  U centralnom delu lica je prisutno crvenilo i proširena kapilarna mreža, čest i tipično prolongiran osećaj toplote i peckanja. Javlja se kod osoba svetilje puti.

Rosacea papulopustulosa ( blage i teške forme): Promene podsećaju na bubuljice sa crvenilom i otokom, zavisno od forme

Rosacea phymatosa – fimatozne promene: Proširena folikularna ušča, glandularna hiperplazija, fibroza kože, globularni izgled najčešće nosa – rhinophyma, ili drugih regija (brada, čelo retko)

Rosacea ocularis : Kada su promenama zahvaćeni kapci i oči.

Ćesto se slične promene mogu javiti kod srodnika. Takoće, pacijenti sa rozaceom mogu imati udružene gastrointestinalne i oftalmološke tegobe.  U određenim slučajevima je potrebno uraditi sledeća ispitivanja Biopsija sa PH nalazom: u cilju dijagnoze u nejasnim slučajevima i diferencijalne dijagnoze ( sarcoidosis, lupus miliaris diss.), oftalmološki i gastroenterološki pregled.

Kako se leči rozacea?

Za lečenje se koriste preparati u vidu kremova, gelova ili losiona koji se nanose na lice prema preporuci dermatologa. U određenim slučajevima se piju lekovi tokom dužeg vremenskog proioda, prema savetu dermatologa. Potrebno je veliko strpljenje i disciplina da bi se postigli željeni efekti.

Uz terapiju je neophodno poštovati sledeće preporuke:

Izbegavati okidače: alkohol,  toplota, vetar, ljuta hrana, vrući napici, intenzivno vežbanje i emocije,  topikalne preparate koji iritiraju i remete kožnu barijeru, kao i lekove koji uzrokuju flushing              ( amiodaron, nitrati, topikalni steroidi, nazalni steroidi, visoke doze B-6 i B-12 vitamina).

U sunčanom periodu nanositi na lice fotoprotektivne krem/gel/ emulzione preparate SPF 50+ UVA,

Koristiti neutralne preparate za pranje i lagane nekomedogene kremove za negu lica prema savetu dermatologa. 

Kod okularnog oblika, pored detaljne higijene ivice kapaka, terapiju dopuniti primenom veštačkih suza više puta dnevno.

Dobar kozmetički efekat može dati kamuflažna dermokozmetika – preparati sa zelenim pigmentom.