Skip links

Dermatologija – Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis (AD) je hronično oboljenje kože. Karakteriše se suvom kožom, iritacijama i zapaljenjem kože.

AD je najčešće benigno, nekontagiozno (nezarazno) oboljenje koga karakterišu periodi remisije (potpune sanacije svih znakova I simptoma bolesti) i egzarcebacije (povratak I pogoršanje svih kliničkih paramerata bolesti).

AD je deo atopije, nasledne sklonosti ka burnijem reagovanju na uobičajene stimuluse iz okoline. Često je prisutna genetska mutacija proteina  filagrina, usled čega dolazi do narušavanja zaštitne barijere kože i dehidratacije, uz povećanu mogućnost prodiranja alergena iz spoljne sredine u kožu. Alergen potom uzrokuje alergijsku reakciju i svrab na koži.

Kod 90% pacijenata počinje do 5 godine života a potom simptomi postepeno slabe ili čak potpuno nestaju do puberteta.

Glavni simptomi bolesti su svrab, crvenilo kože i suvoća kože.

Dijagnostikuje se kliničkim pregledom, detaljnom anamnezom, krvnom slikom, alergološkim kožnim testovima na inhalacione i nutritivne alergene.

Najefikasniji način lečenja  je nega i hidratacija kože emolijentnim kremama, uljanim kupkama I sindetima za pranje kože, kao i lokalnim mastima koje smanjuju upalu (npr. topikalni steroidi ili imunomodulatori). Antibiotici se mogu propisati ako se sumnja na postojanje bakterijske infekcije (prisutni su bol i oticanje).

Za dijagnostiku i lečenje atopijskog dermatitisa, zakažite Vaš specijalistički pregled kod dermatologa u Euromediku.