Skip links

Otorinolaringologija – Zavisnot od kapi za nos

Šta je zavisnost od kapi za nos? 

Kapi za nos, koje se koriste kod prehlade, sadrže u sebi vazokonstriktornu supstancu, koja smanjuje protok krvi u sluznici nosa i tako smanjuje otok i sekreciju iz nosa. No, ova supstanca, koja ima korisno dejstvo u akutnim stanjima, kod duže primene, može da dovede do stanja zavisnosti od kapi za nos i posledičnih promena na sluznici nosa, koje zovemo medikamentozni rhinitis.

Zavisnost od kapi za nos se ispoljava kao stalna potreba za ponavljanim uzimanjem vazokonstriktornih kapi, jer kada prestane da ih koristi, osoba  ima osecaj zapušenosti nosa i smetnji pri disanju. To je tera da opet koriste kapi i tako nastaje začarani krug. Retko, usled ovog prolongiranog korišćenja kapi,  mogu da se jave i neke druge smetnje, kao promena u ritmu rada srca, veličini zenica, telesnoj temperature…

Šta je medikamentozni rhinitis? 

To je hronična  promjena sluznice nosa, koja nastaje usled produžene primene vazokonstriktornih kapi, mada mogu da ga izazovu i neki drugi lekovi, kao sto su antihipertenzivi, hormoni i nesteroidni antiremutaci. Moze se javiti u svim uzrastima, podjednako kod oba pola, ukoliko se ne postuje predložena dužina za korišćenje  kapi (što je obićno pet dana).

Šta je svrha otorinolaringološkog pregleda

Nakon detaljno uzete anamneze i urađenog pregleda, ORL lekar će predložiti terapiju, koja zavisi od kliničkog nalaza. Terapija može da bude lokalna (koja podrazumeva upotrebu raznih vrsta sprejeva), lekovima  (uglavnom iz grupe antihistaminika) i hirurška (ukoliko postoje mehaničke prepreke protoku vazduha kroz nosnice). Bez obzira za koji se način lečenja lekar odluči, prvi korak je apsolutni  prestanak uzimanja kapi!

Zašto uraditi ovaj pregled u Euromediku? 

Euromedik ima stručan i iskusan tim ORL lekara, koji mogu brzo i efikasno odraditi kompletnu dijagnostiku i predložiti i sprovesti lečenje, a ako je potrebno i hirurški intervenisati.