Skip links

Otorinolaringologija – Laringoskopija

Šta je laringoskopija?

Laringoskopija je postupak pregleda vašeg grkljana (larynx) pomoću krutog endoskopskog instrumenta.

Šta su to disajni putevi i kako se mogu pregledati?

Disajni putevi su organi kojima vazduh iz spoljašnje sredine ulazi u naše telo i stiže do pluća. Oni se po svom položaju dele na gornje i donje disajne puteve. U gornje disajne puteve spadaju nos i ždrelo i grkljan, a u donje spadaju dušnik (traheja), bronhije i njihove grane.

Disajni putevi mogu se proceniti u nekim slučajevima snimanjem pomoću rendgenskih zraka (rentgen grudnog koša ili skener) ili magneta (magnetna rezonanca ili MRI), ali ponekad to nije dovoljno.

U nekim situacijama kada nam skener ili magnetna rezonanca nisu dovoljno precizni, disajni  put se može direktno pregledati pomoću instrumenata koji se zovu endoskopi. Endoskopi su cevasti instrumenti koji mogu biti kruti ili savitljivi fleksibilni, a na svom donjem kraju imaju svetlo i kameru. 

Specifični endoskop koji se koristi za gledanje grkljana i glasnih žica naziva se laringoskop.

Koji su razlozi za pregled vazdušnog puta direktno?

Postoje dva glavna razloga, a to su utvrđivanje problema (promene) i rešavanje istog (lečenje). 

Situacija koja odlično ilustruje i dijagnostiku i lečenje putem endoskopije je zapadanje stranog tela u grkljan ili dušnik koje se manifestuje naglo nastalim otežanim i bučnim disanjem koje nazivamo stridor. Ova situacija je potencijalno vrlo opasna, osim što otežava disanje, u zavisnosti od veličine stranog tela i njegovog položaja može i potpuno da blokira protok vazduha i da dovede do ugušenja. Ovo akutno, potencijalno životno ugrožavajuće stanje je apsolutna indikacija za laringoskopiju. Direktan pogled na disajne puteva otkiće Vašem lekaru lokaciju stranog tela koje se u istom trenutku izvadi pomoću intrumenta, sa minimalnim komplikacijama.

Osim ovoga, doslovno sva druga stanja koja dovode do promena u kvalitetu i jačini glasa kao što je promuklost, moraju biti dijagnostikovana nekom vrstom laringoskopije. 

Koje su vrste laringoskopija?

Indirektna laringoskopija: izvodi se u ordinaciji kao deo rutinskog ORL pregleda uz pomoć laringealnog ogledala. Relativno se dobro podnosi, može Vam izazvati nadražaj na povraćanje koji je kratkog trajanja (reflex gađenja), a nastaje zbog toga što se ogledalce postavlja blizu zadnjeg zida ždrela što Vaše telo doživljava kao nadražaj. Kod jako iraženih refleksa gađenja može se pomoći lokalnim anestetijom. Efikasan i brz pregled kojim ponekad nije moguće videti sve potrebne detalje za postavljanje dijagnoze, ali nas može dobro usmeriti.

Fleksibilna nazofaringolaringoskopija: Izvodi se takođe u ORL ordinaciji uz pomoć tankog fleksibilnog endoskopa opremljenog kamerom. Endoskop se  se uvodi kroz Vaš nosni hodnik koji je prethodno pripremljen lokalnim anestetikom. Ukoliko postoji hvataljka može se uzimati biopsija. Preciznije pokazuje stanje disajnih organa, a uz pomoć kamere nalaz se može snimiti.

Suspenziona laringoskopija se naziva još i  laringomikroskopija. To je pregled koji se obavlja u opštoj anesteziji pomoću krutog endoskopa koji se zove laringoskop. Laringoskop se nakon plasiranja fiksira za grudni koš pacijenta, a potom se prikači na operativni mikroskop koji daje još precizniju, mikroskopsu sliku struktruka, a ruke hirurga su slobodne za rad.

Zbog čega se sve laringomikroskopija radi? (indikacije)

Laringomikroskopija je posebno korisna u uslovima u kojima je potrebno izvršiti procenu zahvaćenosti glasnica nekom promenom ili je potrebno  lečenje glasnica ili neposrednog okolnog disajnog puta. Problemi koji uključuju glasnice rezultiraju različitim stepenom promuklosti, disajnim ili govornim poremećajima, a laringoskopija se obično koristi za procenu ovih simptoma, odnosno za utvrđivanje šta stoji iza ovakvih simpotma.

Laringomikroskopija omogućava hirurgu da detaljno pregleda grkljan. Ovo je od vitalnog značaja jer vrlo male promene na glasnicama mogu proizvesti velike promene u glasu neke osobe.

Laringomikroskopija se radi u svrhu dijagnostike, biopsije i/ili potpunog odstranjivanja promena na grkljanu, kao i radi uklanjanja stranih tela. 

Promene na glasnim žicama koje daju promuklost nazivamo lezijama, a najčešće su:

  • Papilomi glasnica, 
  • Polipi glasnica i drugi benigni izraštaj
  • Juvenilni papilomi (višestruki izrastaji na strukturama grkljana)
  • Leukoplakija (belo zadebljanje na glasnicama)
  • Karcinomi grkljana

Postoje li alternative za laringoskopiju?

Vaš lekar je preporučio laringoskopiju jer je to najbolji način dijagnostikovanja većine problema sa grkljanom.

Postupak mikrolaringoskopije

Pacijent leži na leđima na operativnom stolu sa vratom izvijenim u nazad i sa osloncem koji osigurava bezbedan i stabilan položaj glave i vrata. Na zube se postavljaju štitnici. Ovim položajem olakšava se postavljanje laringoskopa (krutog endoskopa) kroz usta uz pomeranje jezika i grkljanskog poklopca naviše i napred sve do samih glasnica. Prilikom postavljanja laringoskopa pregledaju se i svi drugi cevasti organi na putu do glasnica, usta, jezik, ždrelo i notira bilo šta što odudara od normalnog nalaza. Pacijent je obično u opštoj anesteziji, a grkljan  se može dodatno anestezirati i lokalnim anestetikom kako bi se zaustavio refleks gađenja. 

Laringoskop se fiksira u željenom položaju tako da stoji stabilno, bez potrebe za pridržavanjem. To se zove suspenzija, pa otuda potiče naziv intervencije suspenziona mikrolaringoskopija. Zahvaljujući suspenziji, ruke hirurga su slobodne za rad.  Potom se postavlja operacioni mikroskop koji omogućava binokularni vid sa objektivom od 400 mm i uvećanje oblasti koja se pregleda.

Posebnim instrumentima (hvataljke, makazice…) vrše se mikrolaringoskopske operacije, a u tu svrhi može se koristiti i laser.

Dužina operacije zavisi od razloga zbog kojeg se postupak izvodi (radi jednostavnog pregleda područja ili operativnog uklanjanja izraštaja i deformiteta). Procedura obično ne traje duže od sat vremena.

Šta možete da očekujete posle operacije?

Koje komplikacije se mogu dogoditi?

Komplikacije tokom laringomikroskopije mogu nastati zbog same intervencije ili zbog anestezije, a ukoliko se koristi laser i od njegove upotrebe. Komplikacije same intervencije obično su retke i lake i najčešće su u vidu okrznutih zuba ili privremene utrnulosti jezika zbog pritiska laringoskopa. Osim toga može se javiti neprijatan osećaj u ždrelu, promuklost, a  ređe i poteškoće sa disanjem ili srčane nepravilnosti, oštećenja zuba ili mostova, ili nagnječenih desni, krvarenje, promena ukusa.

Koliko brzo ću se oporaviti?

Neposredni oporavak posle buđenja iz anestezije je obično nakon 2 sata, a obično nije neophodan boravak u bolnici duži od jednog dana.

Vaš lekar će vam saopštiti šta je dijagnostikovano ovim pregledom i kakav je dalji plan lečenja za Vas.  Takođe, biće vam propisani  neophodni lekovi.

Prvih sedam dana nakon intervencije treba što manje pričati i bez povišenog tona. To tkivima omogućava brže zarastanje. U zavisnosti od vrste intervencije može biti potrebno i da potpuno ćutite. Promuklost može da potraje i tri nedelje posle intervencije i vremenom će se smanjivati kako tkiva zarastaju. Važno je da izbegavate kašalj i pročišćavanje grla jer su to dve najštetnije stvari za proces zarastanja.

Trebali biste biti u mogućnosti da se vratite na posao nakon nekoliko dana.

Redovno vežbanje trebalo bi da poboljša vaše dugoročno zdravlje. Pre nego što započnete sa vežbanjem, pitajte svog lekara za savet.

Zašto da laringomikroskopiju uradite u Euromediku?

Naš tim ORL specijalista se u svom svakodnevnom radu rukovodi preporukama zasnovanim na najnovijim svetskim istraživanjima i vodičima dobre prakse. Zahvaljujući njihovoj posvećenosti poslu, zajedničkim trudom sačinili su preporuke za dijagnostiku i lečenje koje imaju za cilj da svakog pacijenta koji je kandidat za ovu intervenciju brzo prepoznaju i upute hirurgu iz našeg tima na dalju dijagnostiku i lečenje. 

Njihovo jedinstvo u radu je u službi Vašeg zdravlja, zato neka svaka promuklost bude Vama razlog da dođete kod nas, a na vreme postavljena dijagnoza i lečenje svakome, pogotovo onima kojima je vreme od ključnog značaja, jeste nama razlog i motiv da dalje radimo i trudimo se za Vas!