Skip links

Magnetna rezonancija – Tumori kičmenog stuba

Tumori kičmenog stuba mogu biti primarni, odnosno tumori koji potiču od struktura koje pripadaju kičmenom stubu (pršljenovi, nervne strukture – kičmena moždina i nervi i njihove ovojnice itd.),  kao i češći, sekundarni tumori, odnosno metastaze, koje predstavljaju udaljene satelite tumora koji se nalaze na drugim, udaljenim organima (dojka, prostata, pluća itd.) i najčešće zahvataju koštane strukture.

Primarni tumori kao i na svakoj drugoj lokaciji, mogu biti benigni i maligni, pri čemu su ovi prvi daleko češći. Većina ih ne daje simptome, a kada je to slučaj, onda su to obično bolovi, trnjenje i oduzetost ekstremiteta (ruke i noge). Simptomi obično nastaju usljed efekta mase samog tumora, koji zauzima određeni prostor i vrši pritisak na okolne koštane, mekotkivne i nervne strukture.

Sekundarni tumori se nalaze najčešće na koštanim strukturama,  maligih su osobina, dovode do razaranja normalnih struktura kičmenog stuba, a u uznapredovalim slučajevima i do patoloških preloma pršljenova, suženja kičmenog kanala (prostor kroz koji prolaze kičmena moždina i nervi), sa pritiskom ili zahvatanjem tumorom ovih struktura.

Magnetna rezonancija je suverena u prikazu ovih promena, njihove precizne lokalizacije, odnosa sa susednim strukturama. Takođe, ona ima posebni značaj u diferenciranju patoloških fraktura (preloma) pršljenova u odnosu na sveže, nastale usled osteoporoze, ili potencirane traumom. 

Benigni tumori koji su zastupljeniji ne zahtevaju bilo kakav tretman (hemangiomi na kostima itd.), pojedini zahtevaju praćenje u određenim intervalima magnetnom rezonancom, dok su primarni maligni i sekundarni tumori (metastaze)  kičmenog stuba u terapijskom delokrugu onkologa, kao i hirurga odgovarajuće specijalnosti.