Skip links

Pulmologija – Bol u grudima

Bol u grudima je jedna od veoma čestih razloga zbog čega se pacijenti odmah javljaju lekaru. Prilikom pregleda pacijenta koji se žali na bol u grudima treba imati u vidu: raznolikost oboljenja koja ga mogu uzrokovati.

Lekar će vas detaljno pregledati: vrlo je bitno da li imate ubrzano disanje, angažovanje pomoćne disajne muskulature, ubrzan ili usporen srčani rad, sistolni krvni pritisak manji od 100 mmHg, pojačano znojenje, povišenu telesnu temperaturu. U slučaju postojanja stanja koja vas životno ugrožavaju neophodno je odmah terapijski intervenisati, a tek po poboljšanju opšteg stanja lekar će vas detaljno ispitati.

Prvo što treba objasniti lekaru je kakve su karakteristike bola: intenzitet, kvalitet, lokalizacija, širenje, trajanje; da li je bol samo pri pokretu ili i u miru, šta je prethodilo nastanku bola i šta smanjuje intenzitet bola; da li je bol praćen sistemskim manifestacijama; da li se ranije javljao sličan bol.

Dijagnoza

 U cilju postavljanja radne dijagnoze lekar će vam uraditi elektrokardiografiju (EKG) koja pruža direktne i indirektne informacije o više mogućih uzroka bola u grudima i RTG grudnog koša koja omogućava postavljanje dijagnoze mnogih oboljenja (pneumotoraksa, zapaljenja pluća i plućne maramice, prelom rebara, kongestivne srčane insuficijencije). Pulsna oksimetrija pruža informacije o stanju saturacije hemoglobina kiseonikom. 

Ukoliko postoje abnormalnosti na EKG lekar će vas uputiti hitno kardiologu koji će dalje sprovesti sve potrebne procedure. Laboratorijske analize se vrše u cilju ispitivanja uzroka bola u grudima (npr. Određivanje kardiospecifičnih enzima u slučaju sumnje na akutni infarkt miokarda, D dimer u cilju ispitivanja embolijepluća) 

Plućni uzroci bola u grudima mogu biti embolija pluća. Embolija najčešće nastaje zbog tromboze dubokih vena nogu ili male karlice. U ovim situacijama dolazi do zapušenja određenog krvnog suda u plućima. Bol naglo nastaje, veoma je jak i pacijent je često u kritično mstanju, koje može i da ugrozi život. Kada pulmolog posumnja na emboliju pluća neophodan je i MSCT grudnog koša – plućna angiografija koja će pokazati gde i kojeg obima je plucna embolija. Takođe, će biti potreban  pregled vaskularnog hirurga.

Pneumonija (zapaljenjepluća) može da bude jedan od plućnih uzroka bola u grudima ukoliko je istovremeno zahvaćena i plućna maramica, što se najčešće dešava.

Pneumotoraks predstavlja prodiranje vazduha u plućnu maramicu, zbog čega nastaje povećanje pritiska u njoj, koji je inače u fiziološkim uslovima negativan. Nastaje zbog pucanja (rupture) plućnog tkiva i uspostavljanja komunikacije spoljašnjeg vazduha i prostora u plućne maramice. Tada se naglo pojavi bol koji može da bude veoma jak. Tada ce vas pulmolog uputiti kod grudnog hirurga.

Postoje brojni uzroci koji mogu da dovedu do pleuritisa (zapaljenja plućne maramice), poput različitih mikroorganizama, a obavezno treba mislit na tuberkulozu. Bol je oštar, poput uboda nožem, a javlja se i pri najmanjem pokretu grudnog koša. Tada se još javlja umereno povišena temperatura, kašalj, malaksalost, gubitak apetita i telesnetežine.

Neuro-mišićno-koštani uzroci

Ovde je bol lokalizovan, osetljivna dodir, pogoršava se pri dubokom udahu, ali ne i pri povećanom fizičkom naporu. Postojeći uzrok se može otkriti odgovarajućim ispitivanjima, poput rendgenskog snimanja vratne kičme ili grudnog koša. Uzrok bola usled herpes zoster virusne infekcije. Tada su na koži vidljive eritematozno papulozne promene u predelu inervacije datog nerva. U tom slučaju je potreban pregled i lečenje dermatologa.

Gastrointestinalni uzroci

Jedan od najčešćih uzroka bola iza grudne kosti je ezofagealni refluks, odnosno vraćanje kiselog želudačnog sadržaja u jednjak. 

Bol je najčešće u obliku paljenja, češće se pojavljuje u ležećem položaju i prolazi nakon ustajanja. 

Češće se javlja posle obilnih i masnih obroka. Osim pobrojanih uzroka, čir na želucu ili dvanaestopalačnom crev umože, takođe, da prouzrokuje bol u donjem delu grudnog koša.

Anksioznost i depresija

Postoje brojni razlozi koji mogu da uvedu u začarani kruga anksioznosti, uzrokujući različite fizičke simptome, koji sa svoje strane dalje dovode do sve veće uznemirenosti. Depresija može da uzrokuje “somatizaciju”,  odnosno da dovede do različitih simptoma poput bola u grudima. Ovaj vid bola u grudima može da bude veoma različit i čak, da imitira anginozni bol.U ovim slučajevima treba isključiti organske uzroke bola u grudima pre postavljanja dijagnoze anksioznosti- depresije.

U EUROMEDIKUmozete obaviti sve potrebne preglede kod iskusnih specijalista i procedure kod bola u grudima.