Skip links

Dermatologija – PRP

PRP – Platelet Rich Plasma (plazma bogata trombocitima) je bezbedna, prirodna metoda podmlađivanja kože u vidu stimulacije stvaranja novih kolagenih vlakana, koja se gube sa starenjem, pri čemu koža postaje opuštena, gubi elastičnost i pojavljuju se bore. Ova metoda je potpuno bezbedna jer ne postoji rizik od imunoloških ili alergoloških reakcija i koristi se više decenija unazad u ortopediji i hirurgiji (za lečenje povreda mišića, tetiva, degenerativnih bolesti zglobova, hroničnih rana), a oko 15 godina se koristi kao pouzdana procedura za podmlađivanje kože i u terapiji gubitka kose.

Kako se izvodi PRP?

Pre izvođenja same procedure obavezan je dermatološki pregled. Na očišćenu kožu lica se nanosi anestetik u vidu krema koji se drži 20-30 minuta. Potom se pacijentu uzima mala količina venske krvi koja se specijalim  postupkom centrifugira da bi se odvojili eritrociti i leukociti, a dobija plazma bogata trombocitima koji oslobađaju faktore rasta. Tako pripremljena plazma se aplikuje veoma tankim iglama u kožu lica, vrata, dekoltea, nadlanica ili kapiliciuma. Ceo postupak traje oko sat vremena. Prvi efekti PRP tretmana će se videti nakon 7-10 dana, a definitivni nakon 6-8 nedelja, kada će faktori rasta da pojačano stimulišu fobroblaste koji stvaraju nova kolagena vlakna i druge komponente, koje omogućavaju bolju ishranjenost, hidriranost i oksigenaciju površinskog sloja kože. Rezultat toga će biti uočljiv u vidu poboljšane teksture, elastičnosti i boje kože. Na mestima proređene kose će probuditi uspavane korenove dlake, a postojećim će dati bolji kvalitet.

Kome i koliko se PRP tretmana preporučuje?

Tretman je indikovan kod odraslih osoba (posle 30 godina), oba pola, koje žele da što duže zadrže dobar tonus kože, svež izgled i dobru boju tena, da odlože pojavu bora, da zaustave opadanje, proređivanje i poboljšaju kvalitet kose. Savetuju se tri uzastopna tratmana u razmaku od 4-6 nedelja, koji se mogu ponavljati na 4-6 meseci, da bi se održao kontinuitet prirodne stimulacije i regeneracije tretiranih regija. 

Da li se mogu javiti neželjeni efekti i koje su kontraindikacije?

Neželjeni efekti su minimalni i retki. Mogu se javiti u vidu crvenila, blagog do umerenog otoka i manjih modrica, a prolaze u kratkom periodu. Osobe koje se leče od akutnih i hroničnih infekcija kože, poremećaja zgrušavanja krvi, hroničnih oboljenja bubrega, jetre, hematoloških, malignih bolesti i autoimunih bolesti  nisu kandidati za ovu proceduru. Kod žena u toku i pet dana nakon završetka menstruacionog ciklusa, ovu intervenciju ne bi trebalo raditi. Za pacijente koji koriste antikoagulantnu terapiju potrebno je da konsultuju kardiologa u cilju pripreme i eventualne korekcije terapije. Potrebno je da pacijenti daju podatak o svim lekovima (ukuljučujući suplemente i biljne preparate) koje koriste.