Skip links

Dermatologija – Alopecija

Dlaka raste u ciklusima, a svaki ciklus se završava ispadanjem vlasi. 

Svaki ciklus rasta podeljen je u tri faze:

  1. anagena-faza aktivnog rasta dlake, koja traje 2 do 8 godina. U ovoj fazi se nalazi oko 80-90 % dlaka.
  2. katagena faza, je kratak prelazni period u kome prestaje aktivan rast dlake i dlaka se priprema za fazu mirovanja.Ova faza traje 1-3 nedelje. U ovoj fazi se nalazi oko  2% dlaka.
  3. telogena- faza mirovanja, koja traje oko 100 dana i završava se ispadanjem stare vlasi. Oko 10-15 % dlaka se nalazi u ovoj fazi.

Potom počinje novi ciklus, nove dlake pošinju da rastu.

 Pod normalnim opadanjem kose podrazumeva se gubitak 70 do 100 dlaka dnevno. Svako  opadanje kose u većem stepenu se zove alopecija i potrebno je potražiti uzrok. Postoje brojne vrste alopecija ( alopecija areata, telogen effluvium, androgena alopecija, alopecija kod gljivičnih bolesti, ožiljavajuća alopecija i mnoge druge)

TELOGEN EFFLUVIUM

Telogen effluvium predstavlja difuzno povećano ispadanje dlake sa skalpa. Može biti akutan kada traje do 6 meseci ili hroničan kada dlaka ispada tokom perioda dužeg od 6 meseci. Uzroci su brojni: rigorozne dijete sa samanjenim unosom proteina , vitamina I mikronutritijenata, stanja praćenih visokom telesnom temperaturom, upotreba odredjenih lekova, zatim endokrinoški sa disbalansima hormonalnog statusa,druge hronične bolesti, psihološki faktori, Retko može biti i idiopatski ( na zna mu se uzrok). Prognoze su najčešće dobre. Otkrivanjem uzročnika – trigera i njegovim lečenjem dolazi do obnavljanja gustine dlake. 

ANDROGENSKA ALOPECIJA

Androgena alopecija je genetski uzrokovana vrsta ćelavosti koja se može javiti kod  osoba muškog I ženskog pola. Osobe  koje u porodici imaju članove sa ovim tipom gubitka kose su genetski predisponirane , ali to ne znači da će obavezno I ćelaviti po ovom tipu. Ekspresija gena i dejstvo polnih hormona je individualno. Ono što se dešava je da kod njih muški polni hormone-androgeni kada su u višku skraćuju fazu aktivnog rasta dlake i indukuju regresiju dlačnih folikula velus dlaku. Postoje periodi kada dlaka opada manje ili više i mirni periodi bez gubitka vlasi. U slučaju genetske ćelavosti gubitak dlake je trajan.

Primenom odgovarajuce terapije moguće je usporiti proces i tako delovati na propratne simtome uzrokovane gubitkom kose koji se neretko ispoljavaju u vidu naglog pada samopouzdanja i povlačenja u sebe, depresije i anksioznosti.

ALOPECIJA  AREATA

Tip gubitka dlake u vidu kružnih  pečata na poglavini, ali i na bradi, i obrvama, na kojima dlaka potpuno nedostaje stručno se zove alopecia areata. Može zahvati poglavinu na jednom mestu {alopecia areata unilocularis}, na više mesta {alopecia areata multilocularis} ili u potpunosti {alopecia areata totalis}, a zahvatanje dlake na celoj površini tela zove se alopecia areata universalis.  Na ovim mestima koža je glatka sjajna, ponekada se mogu javiti crvenilo svrab. Takodje se pečati bez dlake mogu naći na bradi.

Smatra se da bolest ima autoimuni karakter, a okidač je u velikom broju slučajeva psihološki stres ili infekcija. Često se javlja uz druge autoimune bolesti kao npr. Hashimo tireoiditis- autoimuna upala štitaste žlezde)

U terapiji se koriste  kortikoseroidne masti,  ubrizgavanje leka direktno  u polje bez dlake, rastvor minoksidila, kontaktnom imunoterapija – kada se odredjenim supstancama izaziva kontatni alergijski dermatitis I na taj način podstiče rast dlake .  Obavezno je i lečenje i stomatoloških procesa ukoliko postoje. Efekat terapije je bolji kod procentualno manje zahvaćenosti ne treba ga očekivati pre 1.5 do 2 meseca.

Za dijagnostiku i lečenje alopecija, zakažite Vaš specijalistički pregled kod dermatologa u Euromediku.