Skip links

Neurologija – Disekcija krvnih sudova vrata

Šta je diskecija krvnih sudova vrata?

Disekcija krvnog suda je rascep unutrašnjeg zida krvnog suda koji može dovesti do formiranja lažnog lumena ili tromba unutar tog zida. Kao posledica toga može doći do razvoja infarkta mozga odnosno moždanog udara

Koji su uzroci nastanka disekcija krvnih sudova vrata?

Diskecije mogu biti spontane ili traumatske. Spontane disekcije se retko javljaju  ali ukoliko se jave  kod bolesnika mladje životne   dobi mogu biti uzrok moždanog udara. Medjutim uzrok može biti ateroskleroza, pušenje, zloupotreba lekova i narkotika, visok krvni pritisak. Javljaju se i u nekim  retkim oboljenjima kao  što su fibromuskularna displazija, Marfanovo sindrom, policistične bolesti bubrega.Traumatske disekcije krvnih sudova vrata su češće, a mogu ih  izazvati  kiropraktične procedure ili saobraćajni udesi sa trzajnim povredama vrata. 

Kakvi su simptomi disekcija krvnih sudova vrata?

Kod ovih bolesnika se javlja bol u glavi ili u vratu koji je vrlo često i ukočen. Pored bola javljaju se nekada i druge propratne  tegobe tipa smetnji u vidu, govoru, pojave vrtoglavice mučnine ili polazne slabosti jedne strane tela.

Kako se postavlja dijagnoza disekcije krvnih sudova vrata?

Potrebno je obaviti  neurološki  i kardiološki pregled. Neophodne su i dodatne dijagnostičke procedure koje podrazumevaju: ultrazučni pregled krvnih sudova vrata i mozga, pregled glave i krvnih sudova glave kompjuterizovanom angiografijom, pregled glave i krvnih sudova na magnetnoj rezonanci. 

Kako se leči disekcija krvnih sudova vrata?

Postoje dve mogućnosti za terapiju: konzervativna neurološka terapija lekovima i endovaskularna minimalno invazivna metoda, koja se sprovodi kroz arteriju preponske regije pomoću katetera i mikrokatetera kroz koje se na mesto disekcije postavi stent koji treba da omogući prohodnost krvnog suda.

Zašto je dobro uraditi pregled u Euromediku?

Zbog stručnog i iskusnog tima eksperata, zbog toga što se sve dijagnostičke procedure rade na novoj opremi najvišeg kvaliteta, zbog toga što se u ovoj ustanovi poštuju sve medicinske procedure i standardi  rada .