Skip links

Abdominalna hirurgija – Pilonidalni sinus

Pilonidalni sinus je potkožna promena koja se najčešće javlja u trtičnoj regiji, a nastaje formiranjem kanala pod kožom sa urastanjem dlaka u isti. Potpuno urastanje dela kože put unutra dovodi do toga da se takav, potkožno stvoreni, kanal ispunjava dlakama, ali isto tako i znojem, lojem i deskvamovanim kožnim ćelijama.

Ovi potkožni kanali imaju jedan ili više otvora na koži. Neretko postoji i više kanala. Najčešće mesto pojave pilonidalnog sinusa ili ciste jeste interglutealna brazda, ali se sinus se može javiti i na drugim delovima tela.

Incidenca je 26 obolelih na 100.000. Muškarci oboljevaju 4-5 puta češće, pripadnici crne rase ređe, azijati nikada. Faktori rizika za pojavu pilonidalne bolesti su velika dlakavost zahvaćene regije, dublja natalna brazda, porodična predispozicija, gojaznost, dugotrajno sedenje.

Simptomi se pojavljuju kada dođe do infekcije, a manifestuju se bolom, otokom, crvenilom, curenjem sadržaja u interglutealnoj regiji uz često otežano i bolno sedenje. Ukoliko infekcija napreduje i ne leči se, te dođe do formiranja abscesne kolekcije, tegobe se intenziviraju, uz čestu pojavu povišene telesne temperature, jeze, drhtavice. Bolest može da ide u pravcu razvijanja hronične infekcije sa iritacijiom kože, curenjem sadržaja, tinjajućeg bola. Pilonidalni sinusi se dijagnostikuju pregledom hiruruga, a ponekada je potrebno uraditi i ultrazvuk, skener ili magnetnu rezonancu.

Lečenje pilonidalnog sinusa koji je inficiran podrazumeva hiruršku inciziju i drenažu sa lavazom, uz ordiniranje antibiotske terapije, analgetika, te odgovarajućih kupki sa ciljem loklane dezinfekcije. Hronični pilonidalni sinusi se takođe operativno leče.
Incizijom i drenažom se leči infekcija kao komplikacija pilonidalnog sinusa, dok trajno rešenje predstavlja definitivna hirurška intervencija.

Postoji i nekoliko načina hiruruškog lečenja pilonidalnog sinusa. Do skoro hirurško uklanjanje celog sinusa sa okolnim tkivom i ostavljanje rane otvorenom da prirodno zarasta per secundam u dužem periodu, je bio jedini način lečenja. Razlike su postojale jedino u veličini odstranjenog tkiva i načinu rekonstrukcije, ukoliko biste se za nju uopšte i odlučili.

Pilonidalni sinus se hirurški može lečiti klasično ili uz pomoć lasera.

Metode hiruruškog lečenja pilonidalnog sinusa sa upotrebom lasera ili SILAC metoda, koje i mi u Euromediku primenjujemo, su dovele do potpuno novog pristupa u lečenju ove bolesti. Metoda je najmanje invazivna do sada i koristi postojeće rupe, odnosno otvore kanala, pilonidalnog sinusa za lečenje istog. Kroz pomenute otvore na koži trtične regije, nakon čišćenja kanala od dlaka i detritusa, uvodi se fiber laser uz pomoć koga se zatvara kanal.

Prednosti ove savremene metode su lako izvođenje, manji postoperativni bol, brže zarastanje rane, brži povratak svakodnevnim aktivnostima, poslu ili školi, uz gotovo neprimetan ožiljak. S obzirom da je tako malo invazivna, procedura se lako može ponoviti ukoliko dođe do ponovne pojave bolesti