Skip links

Ultrazvuk skrotuma i testisa

Ultrazvuk skrotalne kese je dijagnostička procedura koja se koristi kao nastavak fizikalnog pregleda muških genitalnih organa i daje kvalitetan uvid u strukturu testisa, epididimisa, krvnih sudova u skrotumu, kože i potkožnih promena.

Potpuno je prihvaćena dijagnostička metoda u otkrivanju upalnih bolesti, zloćudnih i dobroćudnih tumora, kao i raznih tupih povreda.

Kako se izvodi pregled?

Ultrazvučno ispitivanje radi se visoko frekventnom sondom tj.linearnom sondom koja daje odličnu rezoluciju slike, a color Doppler ultrazvuk ima veliki značaj uvidom u pojačanu prokrvljenost testisa u slučaju upale i smanjenog protoka krvi u slučaju torzije.

Za pregled nije potrebna prethodna posebna priprema. Pregled nije bolan, jedina neprijatnost može biti od ponekad hladnijeg gela koji se nanosi na skrotum na mestu na koje se prislanja ultrazvučna sonda i eventualno neprijatnog osećaja zbog pregleda genitalija, pogotovo kod  dece i adolescenata, ali se to može prevazići  prethodnim razgovorom i stručnim pristupom pregledu. Ultrazvični pregled skrotuma i testisa se lako izvodi, nije invazivna metoda, nema rendgenskog  zračenja, do danas bez ni jednog otkrivenog neželjenog efekta i može se bezbedno ponavljati više puta.

Koje su indikacije za pregled?

Indikacije za skrotalni ultrazvuk vrlo su široke i uključuju celokupnu simptomatologiju uključenu za tu regiju: bolovi, nelagodni osećaj u skrotumu, oteklina, palpatorne promene (uvećanje, čvorić, masa). Pregled se radi ukoliko postoje akutne i hronične upalne bolesti testisa ili epididimisa, sumnja na uvrtanje testisa oko peteljke tj.torzija testisa, sumnja na anomalije razvoja npr.lociranje nespuštenog testisa, dobroćudni i zloćudni tumori testisa i praćenje stanja testisa nakon lečenja tumora, procena traumatske povrede skrotalne kese (krvarenje unutar ili van tkiva testisa) . 

Pregledom se mogu videti ciste epididimisa ili testisa,hidrokela (tečnost oko testisa), varikokela (proširenje vena u skrotumu). Osim toga , ultrazvučni pregled se vrši i ukoliko postoji problem impotencije, steriliteta, promene boje sperme ili se nađu patološke laboratorijske vrednosti krvi i urina u sklopu ispitivanja steriliteta.

Sve navedene dijagnostičke metode mogu se izvršiti u EUROMEDIKU na najsavremenijim aparatima i od strane eminentnih stručnjaka, i takođe se mogu  izvršiti i dalji neophodni pregledi od strane urologa.