Skip links

Ultrazvuk kukova beba

Ultrazvuk kukova kod beba je precizna dijagnostička metoda za otkrivanje razvojnog poremecaja kukića. Savetuje se da se prvi uz kukova uradi u prvom mesecu bebinog života, narocito ako pedijatar-neonatolog kliničkim pregledom posumnja na neki od razvojnih poremećaja kukića. Kod nas je zakonom jasno definisana obaveza ove vrste pregleda.

Faktori koji utiču na nastanak razvojnog poremećaja kukova:

-češća pojava kod ženske dece,

-nasledni faktor: kao što je pojava urođenog isčašenja kukića u pojedinim porodicama,

-pripadnost odredjenoj rasi ili naciji-češća pojava kod beba bele rase, ali i u slovenskih naroda,

– blizanačka trudnoća ili multipla trudnoća,

-smanjena količina plodove vode tokom trudnoće,

-položaj bebe pri porođaju kao karlični ili prednjačenje bebe nogicom…

Tehnika ultrazvučnog pregleda:

Ovaj pregled nije bolan i neprijatan (neretko ga bebe prespavaju), kratko traje i bebe ga odlično podnose, te se može ponavljati više puta u različitim vremenskim intervalima. Moze se raditi u ležaljci posebno namenjenoj za ovu vrstu pregleda ili običnom krevetu (otomanu za pacijente). Beba se postavi prvo na jedan bok sa lako savijenim nogama u kolenima, a zatim i na drugi bok. Jedini diskomfort moze izazvati dodir hladnog gela pri prislanjanju sonde u regiji kuka bebe sto se rešava prethodnim zagrevanjem gela.

Svrha i cilj ultrazvučnog pregleda:

Cilj ultrazvučnog pregleda je da se što ranije detektuje postojeći poremećaj razvoja kukica (jednog ili oba) kod bebe.  Što se pre počne sa adekvatnom terapijom uspešnije je i lečenje određenog poremećaja u razvoju kukova. U svetu je opšte prihvaćena Graf-ova klasifikacija zrelosti kukova bebe koja ima kategorije od I-IV sa određenim podtipovima. Skala je rastuća od: Graf I koji je opisan kao zreli stabilni kuk do Graf IV kao iščasenje kuka. Po ovoj skali odmah se određuje sledeća kontrola kao i način lečenja ukoliko je to potrebno. Često je potrebno i kod pravilno postavljenih kukica uraditi još jedan kontrolni ultrazvučni pregled da se proprati njihovo sazrevanje do određene granice pa to ne treba da zabrinjava roditelje.

Radiografija kukova kod beba:

Ova dijagnostička metoda se radi samo po nalogu dečjeg ortopeda, fizijatra ili radiologa, a ne pre 5. meseca zivota. Služi kao dopuna prethodno urađenom ultrazvučnom pregledu kukova bebe jer se vide bolje koštane strukture i njihovi odnosi uporedno kod oba zgloba kuka. Oba kuka sa karlicom se snime samo u jednom aktu, dok je beba u ležećem položaju, adekvatno zaštoćene regije gonada, i tako prima minimalnu malu dozu zračenja.

Terapija i praćenje:

Terapiju u zavisnosti od ultrazvučnog nalaza propisuje dečji fizijatar ili ortoped, a ona podrazumeva širok spektar konzervativnih metoda počev od širokog povoja, gaćica B<C<D, Pavlikovih remenčića tj kaiševa i fizikalne terapije, najpre u vidu vežbica, koje i sami roditelji rade sa bebama, zatim trakcione šine, kao i invazivnu terapiju poput razlicitih ortopedskih korektivnih zahvata kod težih slučajeva razvojnih poremećaja kukova beba kao sto je isčašenje.

Sve navedene dijagnostičke metode mogu se izvršiti u EUROMEDIKU na najsavremenijim aparatima i od strane eminentnih stručnjaka, i takođe se može izvršiti potrebna terapija koju određuje nadležni lekar (ortoped, fizijatar).