Skip links

Skener glave

Skenerom glave sagledavaju se kosti kranijuma i moždane strukture, sinusi, strukture uha, očne duplje i kosti lica. Za pojedine regije neophodna je primena posebnih protokola  Posebni protokoli su potrebni zbog primene drugih uglova centriranja i snimanja i debljine preseka snimanja, a sve u cilju preciznijeg prikaza povreda i bolesti u ovim regijama.

MSCT PREGLED ENDOKRANIJUMA ili samo skener glave je pregled koji se radi najčešće po uputu neurologa, neuropsihijatra, neurohirurga ili onkologa.

Pregled je najčešće tražen zbog upornih glavobolja, sumnje na šlog (cerebrovaskularni insult), tumor ili rasejanje ranije dijagnostikovanog tumora nekog organa ili posle povreda glave.  Pregled se radi i u protokolu praćenja ranije operisanih intrakranijalnih promena.

Pregled se radi nativno i posle intravenske primene jodnog kontrasta. Primena jodnog kontrasta se preporučuje zbog jasnijeg i preciznijeg prikaza patoloških promena.

Pregledom su obuhvaćene kosti glave , moždane ovojnice, mozak i moždane komore.

Pregled je metoda izbora za promene u strukturi kostiju lobanje,   i  za preciznu lokalizaciju i tok preloma (fraktura) nastalih kao posledica traume glave.

Krvarenja između moždanih opni i krvarenja u samom moždanom tkivu, nastala posle povrede ili spontano ( bez zanja o povredi u skorijoj prošlosti ispitanika) otkrivaju se ovim pregledom. Tumorske promene, bilo da su primarni tumori mozga i moždanih opni, ili tumori nastali rasejanjem (metastaze) takođe se otkrivaju ovim pregledom.

Moždani infarkti (šlog) u prvim satima posle kliničke pojave mogu ostati neprimećeni na skeneru, zbog toga je važan pregled neurologa i daljekliničko praćenje pacijenta. Po nalogu neurologa pregled ponoviti nekoliko dana kasnije, ili uraditi pregled magnetnom rezonancom.

Za promene u samom moždanom parenhimu više informacija dobija se pregledom glave (endokranijuma) magnetnom rezonancom . Skenerom se ponekad promene u moždanom parenhimu ne mogu sagledati na najprecizniji način, neke promene se neće prikazati na najbolji način za dijagnostiku. Ukoliko radiolog  posle skenera glave savetuje i pregled magnetnom rezonancom to znači da nalazom nije dobio odgovore na sva pitanja kliničkog doktora i traži još precizniji pregled ili bolje sagledavanje promene u glavi koju je skenerskim pregledom uočio.

Skenerom glave sagledavaju se  delom i sinusi, strukture uha, očne duplje i kosti lica. Ovo sagledavanje je nedovoljno precizno zbog primene protokola pregleda koji za cilj ima prvenstveno pregled moždanih struktura i lobanje. Zbog toga primenjujemo posebne protokole za preglede ovih struktura. Posebni protokoli su potrebni zbog primene drugih uglova snimanja i debljine preseka snimanja, a sve u cilju preciznijeg prikaza povreda i bolesti u ovim regijama.

SKENER LICA – MSCT SPLANHOKRANIJUMA

Ovaj pregled se radi najčešće po uputu maksilofacijalnog hirurga ili ORL specijaliste, posle povreda (traume) lica ili kod pojave tumora u mekim tkivima i kostima lica.

Zbog mogućnosti rekonstrukcije pregleda u više ravni i drugih tehničkih prednosti skenera, ovim pregledom se dobije precizan uvid u karakteristike i raširenost patološkog stanja. Da bi se pregledom dobile sve potrebne informacije neophodno je primeniti poseban protokola.

Za praćenje posle operacije tumora ili posle rekonstrukcije preloma kostiju lica korisno je dostaviti raniji pregled (CD zapis pregleda i nalaz radiologa). 

U EUROMEDIKU svaki pacijent dobija CD učinjenog pregleda.

SKENER OČNIH STRUKTURA – MDCT PREGLED ORBITA

Ovo je jedan od pregleda koji zahteva poseban protokol, tanji preseci, posebna usmerenost preseka i kasnije rekonstrukcije u više ravni radi potpunog sagledavanja patoloških promena.

Pregled orbita skenerom radi se po uputu  specijaliste oftalmologa, najčešće posle povrede orbite, kod poremećaja rada štitaste žlezde ili kod tumora u oku. Pregledom se dobro sagledavaju koštani zidovi očnih duplji i koštani kanali kroz koje prolaze nervi i krvni sudovi. Pregled očne jabučice, suznih žlezda, mišića oka i očnog živca je delimično ograničen manjkavostima same metode.

Za mekotkivne promene u očnoj duplji metoda izbora je magnetna rezonanca kojom je moguća bolja karakterizacija i vizualizacija patoloških promena.

Ponekad je ofralmologu kod već kliničkim pregledom, ultrazvukom oka i  MR pregledom dijagnostikovanih promena u očnoj duplji, potreban dobar prikaz koštanih struktura radi planiranja operativnog zahvata.

SKENER TEMPORALNIH KOSTIJU – SKENER UHA

U piramidama temporalnih (slepoočnih) kostiju smeštene su strukture uha. Skener uha se radi po uputu ORL specijaliste, najčešće kod upornih zapaljenja srednjeg uha, vrtoglavice, neobjašnjivog bola u regiji jednog ili oba uha ili kod gubitka sluha.

Pregled se radi poseno podešenim protokolom za najbolji prikaza slušnih kanala, struktura srednjeg i unutrašnjeg uha i mastiodnih nastavaka. Pregledom se otkrivaju poremećaji u razvoju uha, najčešće dobroćudni kao suženje spoljašnjeg slušnog kanala ili slaba vazdušnost (pneumatizacija) mastoidnih ćelija. Sagledavaju se anatomski odnosi struktura uha i okolnih struktura.Zapaljenja uha se odlikuju tečnim sadržajem koji ispunjava inače vazdušne prostore, a ponavljana zapaljenja i oštećenjem koštanih zidova srednjeg uva i slušnih koščica. Otoskleroza kao uzrok gubitka sluha takođe se vidi na skenerskom pregledu.

Značajno je ovim pregledom obuhvatiti i strukture nazofaringsa (gornji sprat ždrela) gde se otvara eustahijeva tuba.  Ponekad su tumori u ovoj regiji uzrok dugotrajnih zapaljenja uha i nagluvosti zbog zastoja i nakupljanja tečnosti u srednjem uhu.

ORL specijalisti je značajan skenerski nalaz i ukoliko se na njemu ne nalaze vidljive patološke promene. Noramalan nalaz u temporalnim kostima isključuje zapaljenja, tumore i razvojne nepravilnosti kao uzrok nagluvosti što će usmeriti dalje ispitivanje i lečenje poremećaja.