Skip links

Dermatologija – Hijaluronski fileri

Hijaluronski fileri se koriste za popunjavanje bora, korekciju asimetrije, remodelovanje lica, drugih delova tela i korekciju hipotrofičnih ožiljaka. Hijaluronska kiselina je prisutna u dubljim slojevima kože gde vezuje za sebe vodu u velikoj količini. U ljudskom organizmu se nalazi u mnogim tkivima (staklastom telu oka, sinovijalnoj tečnosti i dr.). Tokom vremena njena ukupna  količina se smanjuje. 

Šta je važno znati pre izvođenja intervencije hijaluronskim filerima?

Pre intervencije, na dermatološkom pregledu  pacijent se upoznaje sa mogućnostima postizanja željenih rezultata, vrstom i količinom hijaluronskih filera, kojim će se postići najbolji estetski efekat. U Euromediku se koriste kvalitetni  preparati hijaluronske kiseline, koji su registrovani na našem tržištu, sa brzim periodom oporavka i odličnim efektima. Svaki pacijent uz izveštaj o intervenciji i potpisnu saglasnost dobija potvrdu o preparatu i količini koja mu je aplikovana. Pola sata pre intervencije se na dezinfikovanu regiju nanosi anestetik u vidu krema. Intervencija traje od 30 do 40 minuta, nakon čega se dozirano hladi tretirana regija. Ponekad se mogu javiti manje modrice i otok, koji brzo prolaze.  Postignuti efekat traje u proseku od 8-20 meseci, jer je u pitanju priridna supstanca, koja se postepeno razgrađuje. U cilju postizanja što dužeg efekta, potrebno je pridržavati se saveta, koje ćete dobiti prilikom dermatološkog pregleda. 

Kome se preporučuje intervencija hijaluronskim filerima?

Svim odraslim osobama, oba pola, koje žele da poboljšaju svoj izgled, izgledaju mlađe ili žele da koriguju postojeće nedostatke, a da efekti budu odmah vidljivi.

Da li se mogu javiti neželjeni efekti i koje su kontraindikacije?

Neželjeni efekti su minimalni i retki. Mogu se javiti u vidu crvenila, blagog do umerenog otoka i manjih modrica, a prolaze u kratkom periodu. Osobe koje se leče od akutnih i hroničnih infekcija kože, poremećaja zgrušavanja krvi, hroničnih oboljenja bubrega, jetre, hematoloških, malignih bolesti i autoimunih bolesti nisu kandidati za ovu proceduru. Kod žena u toku i pet dana nakon završetka menstruacionog ciklusa, ovu intervenciju ne bi trebalo raditi. Za pacijente koji koriste antikoagulantnu terapiju potrebno je da konsultuju kardiologa u cilju pripreme i eventualne korekcije terapije. Potrebno je da pacijenti daju podatak o svim lekovima (ukuljučujući suplemente i biljne preparate) koje koriste.