Skip links

Urologija – Akutni prostatitis

Akutni bakterijski prostatitis je dobro poznat entitet i najlakše se prepoznaje medju svim kliničkim entitetima prostatitisa.

Simptomi: nagli početak, visoka temperatura do 40, drhtavica, mijalgija, bolovi u zglobovima, učestalo i bolno mokrenje, uz bolove u perineumu, rektumu i sakrokokcigealnom predelu su klasično prsutni simptomi i znaci su ovog oboljenja.

Kliničkom pregledom, rektalnim tušeom, uvećana napeta prostata. Nekada se palpiraju mestimična razmekšanja.

Najčešći izazivači akutnog prostatitisa su gram negativna enterobakterija a nekada i gram-pozitivni stafilokok i streptokok. Često je potrebno bolesnika sa akutnim prostatitisom hospitalizovati. Mogućnost ovakvog tretmana postoji u opštoj bolnici 2 EUROMEDIK gde uz mirovanje, hidrataciju, antipiretike, analgetike i spazmolitike spadaju u nespecifičnu terapiju. Odmah treba dati antibiotike širokog spektra na početku venski a kasnije intramuskularno. Pred terapiju treba da se učine sledeće laboratorijske analize, koje se sastoje od analiza urina, urine kulture, sedimentacije, CRP, kompletna krvna slika,  potom se promptno daje specifična širokospektralna terapija antibioticima. Nakon smirivanja febrilnosti i uspostavljanja normalnog mokrenja pacijent se prevodi na peroralnu antibiotsku terapiju u roku od 14 dana. U dijagnostici akutnog prostatitisa pored labaratorijskih analiza i laboratorijskih pregleda služimo se i eho dijagnostikom kojom možemo videti urotrakt, prostatu i rezidualni urin.

Ukoliko osećate neki od simptoma, zakažite Vaš specijalistički urološki pregled.