Skip links

Pedijatrija – Akutne crevne infekcije kod dece

Deca se rano, u svakodnevnom okruženju, susreću sa raznim  mikroorganizmima: virusima i bakterijama, koji po ulasku u crevni trakt mogu dovesti do infekcije. U narodu se često ove infekcije nazivaju ’’bolesti prljavih ruku’’.     

Koji su simptomi crevnih infekcija?

Najčešće tegobe koje navode deca ili njihovi roditelji su: pojava mekših/tečnijih stolica, sa  učestalošću 3 i više tokom 24 časa, nekada udružene sa povišenom telesnom temperaturom ili povraćanjem. Dodatno se mogu žaliti i na: bolove u stomaku, muku, žeđ, glavobolju, malaksalost, pospanost, oskudnije mokrenje, gubitak u težini  i dr.   

Kako se postupa u slučaju pojave prvih simptoma?

Kod pojave prvih simptoma najbolje je obratiti se telefonom izabranom pedijatru kako bi se dobili saveti za primenu prvih mera. Nekada je dovoljno detetu obezbediti:

mirovanje, 

učestalo pojenje  manjim količinama ( 5ml na 2 minuta) rastvora koji su namenjeni za tu svrhu (Orosal, Rehidromix..),

vrlo brzo, po obezbeđivanju unosa tečnosti, preći na uobičajenu ishranu. Uglavnom se savetuju češće nuđenje detetu manjih količina hrane koja se lako vari (supe, kiselo mleko, čaj, voda, tost, pelena bundeva, banana, bareno povrće i meso). Ne savetuje se davanje industrijskih supa (previše slane), masne i začinjene hrane. Majke koje doje nastavljaju sa češćim podojima. 

Često se savetuje davanje nekog od dostupnih probiotika. 

Ako je dete u ranom dojenačom uzrastu (posebno mlađe od 3 meseca) ili se pogoršava opšte stanje deteta zbog učestalosti tegoba ili dužine njihovog trajanja, te detetu preti nekontrolisan gubitak tečnosti, svakako je potrebno dovesti dete na pregled kod pedijatra. Nakon uzimanja podataka iz istorije bolesti i kliničkog pregleda, pedijatar će proceniti da li je potrebno detetu nešto dodati, pored već gore navedenog, ili uraditi neku dodatnu analizu. U nekim situacijama, kada se opšte stanje deteta do te mere promeni da preti teži stepen gubitka tečnosti (dehidracije) dete se upućuje u bolnicu. 

Da li se crevne infekcije mogu sprečiti?

Većina crevnih infekcija se može sprečiti. Najbolja preventivna mera je redovno pranje ruku: pre obroka, po ulasku u kuću, posle obavljanja toaletnih potreba i posle kontakta sa potencijano zaraženim predmetima. Ne manje važno je i korišćenje higijenski ispravne vode i namirnica koje su dovoljno termički obrađene. 

Danas, na raspolaganju postoje vakcine protiv ratavirusa (Rotarix i Rotateq) koje se daju deci u prvoj godini života. One ne obezbeđuju dugoročnu zaštitu, ali u prvim godinama života smanjuju obolevanje od ovog virusa a u kasnijim godinama mogu ublažiti težinu bolesti.  

U okviru naših zakonskih propisa ova vakcina je uvršćena u grupu ’’preporučene aktivne imunizacije lica određenog uzrasta’’ što znači da se na preporuku pedijatra može dati odojčetu, uz pismenu saglasnost roditelja.