Skip links

Ginekologija – Ginekološki pregled

Ginekološki pregled je skup dijagnostičkuh procedura pomoću kojih se utvrđuje zdravlje ženskog genitalnog trakta počev od 16-te godine života (tj. posle prvih seksualnih odnosa) do 70-te godine i kasnije po potrebi. Pre pregleda ne savetuje se upotreba vaginaleta tri večeri, poželjno je da mokraćna bešika bude ispražnjena. Pregled traje oko 30 minuta, po potrebi i duže.

Kompletan ginekološki pregled (paket) sastoji se iz sledećih dijagnostičkih procedura:

  • Razgovor sa pacijentkinjom – anamneza – sadašnje tegobe koje oseća
  • Lična i porodična anamneza – prethodna oboljenja ili bolesti članova porodice
  • Ginekološki pregled sa kolposkopijom, brisevima – papanikolau i vaginalni sekret i ultrazvučnim pregledom male karlice.
  • Završno mišljenje i prepisivanje terapije
  • Dopunske dijagnostičke procedure

1. Tegobe koje zahtevaju kompletan ginekološki pregled mogu biti: naglo ili postepeno nastali bolovi u maloj karlici, krvavljenje koje nije uobičajeno, naročito posle odnosa ili posle kašnjenja ciklusa,pojačana sekrecija iz vagine, kašnjenje menstruacije, bolni i obilni ciklusi, neredovni ciklusi, trudnoća, krvavljenje u menopauzi, nemogućnost začeća. Takođe, pregled se savetuje i kao redovan godišnji pregled preventivno, kada nema tegoba.

2. Lična anamneza su podaci o menstrualnim ciklusima, o porodjajima, pobačajima, prethodnim ginekološkim lečenjima i intervencijama. Porodična anamneza se odnosi na bolesti članova porodice u smislu maligniteta ili naslednih poremećaja.

3. Kompletan ginekološki pregled obuhvata:

  • pregled spoljnih genitalija pomoću kolposkopa (instrumenta koji uveličava sliku), 
  • pregled zidova vagine pomoću spekuluma i kolposkopa, 
  • pregled grlića pod kolposkopom uz premazivanje površine grlića razblaženim rastvorom sirćetne kiseline i lugolovog rastvora i uzimanje papanikolau brisa i vaginalnog sekreta,
  • bimanuelni pregled ginekologa kojim se pregledavaju karakteristike grlića, tela materice, jajovoda i jajnika, 
  • ultrazvučni pregled male karlice vaginalnom sondom ili sondom preko trbuha uz napunjenu bešiku, kada se sagledava unutrašnjost materice-endometrijum kao i struktura i veličina jajnika.

4. Na osnovu dobijenih podataka donosi se zaključak o trenutnom zdravstvenom stanju genitalnog trakta žene, ali je pregled kompletno završen tek po dobijanju rezultata papanikolau brisa i brisa vaginalnog sekreta, kada se prepisuje odgovarajuća terapija.

5. Posle kompletnog ginekološkog pregleda mogu se uraditi analize iz krvi (hormoni ili tumor markeri) zatim brisevi iz grlića na bakterije, chlamidiu, mycoplasmu i ureaplasmu, pregled dojki ultrazvukom ili mamografijom, ultrazvuk u ranoj trudnoći, double i triple test u trudnoći, ekspertni ultrazvuk u 20-23-oj nedelji treudnoće. Takodje može biti uradjena intervencija ukalnjanja kondiloma kao i biopsija sa sumnjive promene na grliću. Po potrebi i MSCT/MR male karlice.