Skip links

Ginekologija – Ginekološki pregled

Ginekološki pregled je skup dijagnostičkih procedura pomoću kojih se utvrđuje zdravlje ženskog genitalnog trakta. Pregledi se obavljaju počev od 16-te godine života (tj. posle prvih seksualnih odnosa) do 70-te godine i kasnije po potrebi. Pre pregleda se ne savetuje upotreba vaginaleta tri večeri i poželjno je da mokraćna bešika bude ispražnjena. Pregled traje oko 30 minuta, po potrebi i duže.

Kompletan ginekološki pregled (GINEKOLOŠKI PAKET) sastoji se iz sledećih delova:

  • Razgovor sa pacijentkinjom – anamneza – sadašnje tegobe koje oseća,
  • Lična i porodična anamneza – podaci o menstrualnim ciklusima, o porodjajima, pobačajima, prethodnim ginekološkim lečenjima i intervencijama. Porodična anamneza se odnosi na bolesti članova porodice u smislu maligniteta ili naslednih oboljenja.

Ginekološki paket obuhvata:

  1. Uzimanje vaginalnog sekreta na pregled nakon plasiranja spekuluma u vaginu, zatim uzimanje citološkog preparata, tj.uzorka ćelija sa grlića (poznatiji kao Papanikolau test ili bris), kolposkopiju pregled grlića, vagine i vulve pod uveličanjem (određenom vrstom mikroskopa).
  2. Ginekološki bimanuelni pregled, odnosno palpaciju i pregled organa male karlice, jajnika i materice. Ovim pregledom može se otkriti prisustvo raznih vrsta tumora, bolnih i bezbolnih, upala jajnika i jajovoda.
  3. Ultrazvučni pregled male karlice i njenih organa, koji se izvodi transabdominalnom ili transvaginalnom ultrazvučnom sondom. Ultrazvučnim pregledom ćemo odrediti i veličinu, lokaciju, kao i druge važne karakteristike promene.

Završno mišljenje i prepisivanje terapije – na osnovu dobijenih podataka donosi se zaključak o trenutnom zdravstvenom stanju genitalnog trakta žene, ali je pregled kompletno završen tek po dobijanju rezultata papanikolau brisa i brisa vaginalnog sekreta, kada se prepisuje odgovarajuća terapija.

Posle kompletnog ginekološkog pregleda mogu se uraditi analize iz krvi (hormoni ili tumor markeri), zatim brisevi iz grlića na bakterije, hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu, pregled dojki ultrazvukom ili mamografijom, ultrazvuk u ranoj trudnoći, double i triple test u trudnoći, ekspertni ultrazvuk u 22.-24.-oj nedelji trudnoće. Takođe može biti urađena intervencija uklanjanja kondiloma, kao i biopsija sumnjive promene na grliću, po potrebi i magnetna rezonanca male karlice.

Kada se javiti na ginekološki pregled?

Ginekološki pregledi se mogu obavljati kao redovan preventivni ginekološki pregled uglavnom jednom godišnje ukoliko iz posebnih razloga ne postoji potreba za češćim praćenjem, kao i kad god se za tim ukaže potreba zbog tegoba i simptoma pacijentkinje.

U adolescentnom periodu pojavom menarhe (prve menstruacije), može se pojaviti i potreba za ginekološkim pregledom. Iregularna menstrualna krvarenja, bolne menstruacije obično zahtevaju ultrazvučni pregled male karlice koji izvodi specijalista ginekolog. U tom životnom periodu kao važna tema pojavljuje se i kontracepcija, tj. načini zaštite od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti.

Reproduktivni period života žene je period godišnjih preventivnih pregleda koji obuhvataju kolposkopske preglede sa uzimanjem Papanikolau brisa i kontrolom vaginalnog sekreta, te ultrazvučne preglede male karlice. Priprema naših pacijentkinja za zdravu trudnoću i redovne kontrole u trudnoći takođe su zadatak ginekologa u reproduktivnom periodu žene. Za ovaj životni period vezuju se i pitanja vezana za fertilitet, tj. ispitivanje plodnosti žene. Kada je to potrebno, što najbolje procenjuje ginekolog koji ženu prati, na raspolaganju su nam precizne, minimalno invazivne metode pomoću kojih ćemo ispitati stanje i očuvanost funkcije ženskih reproduktivnih organa (endokrinološka ispitivanja, histerosalpingografija, histeroskopija, laparoskopske intervencija), a kao poslednji korak na raspolaganju nam je i naš Centar za vantelesnu oplodnju.

Kada nastupi menopauza, tj nakon poslednjeg menstrualnog ciklusa žena nastavlja sa redovnim ginekološkim pregledima. Posebna pažnja se u ovom periodu obraća na ultrazvučni pregled jajnika i sluzokože materice, te na redovne kontrole dojki. Preporuka je da se mamografija (neinvazivna dijagnostička metoda kojom se dobija slika dojki uz pomoć rentgenskih – X zraka) obavi na svake dve godine počevši od 45. godine života. Zdravlje kosti žene ulaskom u menopauzu može biti ugroženo, te se pacijentkinja upućuje i na osteodenzitometriju (merenje koštane gustine X zracima).

Sve navedene dijagnostičke i terapijske postupke je moguće obaviti u Euromedik ustanovama, uz odličan tim lekara ginekologa i konsultativne preglede lekara drugih specijalnosti, na visoko kvalitetnoj tehničkoj opremi i aparatima uz poštovanje najviših standarda rada.