Skip links

Ginekologija – Papanikolau test

PAPANIKOLAU TEST

Rak grlića materice uzrokuje humani papiloma virus. To je seksualno prenosiv virus. U većini slučajeva organizam je u stanju da se odbrani od virusne infekcije, ali ponekad virus može da dovede do pojave karcinoma. Karcinom se razvija postepeno u toku više godina. U početku ćelije koje oblažu grlić postaju lako abnormalne-atipične. Otkrivanje i tretiranje ovih promena pomaže u sprečavanju razvoja kancera u većini slučajeva. Atipija se može razviti u kancer, ukoliko se ne tretira. U ranim stadijumima karcinom je ograničen samo na površinu grlića-tzv. karcinom in situ. U kasnijim fazama zahvata dublje slojeve tkiva, odakle se širi na ostale, okolne i udaljene organe.

Pronalaženje atipičnih ćelija grlića u ranom stadijumu, dok još nisu prešle u kancerozne, olakšava lečenje u mnogim slučajevima.

PAP bris ili PAP test je dobio naziv po lekaru koji ga je osmislio, dr Papanicolau. Podrazumeva uzimanje brisa sa površine grlića, ćelija koje su se deskvamirale (”otpale”) sa površine grlića materice. Uzorak se razmazuje na površinu stakla za mikroskopiranje i šalje citologu/patologu, koji ga pregleda pod mikroskopom, a u cilju pronalaženja znakova infekcije, kancera ili atipičnih ćelija koje su preteča kancera.

Osim standardne, konvencionalne metode, može se uraditi i papanikolau test na tečnoj podlozi. Obe metode je moguće uraditi kod lekara specijaliste ginekologa na svim lokacijama Euromedika. PAP testiranje bi trebalo početi sprovoditi od stupanja u seksualne odnose i preporuka je raditi ga jednom godišnje, a nakon dobijanja dva uredna rezultata urađena u razmaku od 6 meseci. Postoji i grupa pacijentkinja kod kojih je potrebna češća kontrola, a to su one kod kojih postoje faktori rizika: prethodni pozitivni PAP brisevi, oslabljen imuni odgovor usled bolesti ili uzimanja određenih lekova, infekcije HIVom, promiskuitet, itd.

Pre uzimanja PAP brisa treba bar dva dana izbegavati seksualne odnose, vaginalno ispiranje, korišćenje vaginalnih lekova, jer to sve može isprati ili ”sakriti” abnormanle ćelije.

Negativan rezultat podrazumeva da su samo normalne ćelije nađene u brisu. Pozitivan rezultat  podrazumeva otkrivanje atipije, prekanceroze, kancera, infekcije.

U zavisnosti od tipa nalaza, sprovodi se dalja dijagnostika: kolposkopija, ciljana biopsija grlića i/ili kiretaža kanala grlića, odnosno traganje za uzrokom infekcije.

Uzimanje Papanikolau brisa, njegovo tumačenje i, ukoliko je potrebno, upućivanje na dalju dijagnostiku, je deo Euromedikovog ginekološkog paketa.